Merre visz a járóvonal?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Lépcsők járóvonala


Felfelé, meg lefelé, azaz lépcsőn fel és le! 😉 És tudod hol van? Ott, azon a képzeletbeli vonalon, ahol a lépcsőkön járunk!


Vagyis a járóvonal nincs a lépcsőkön a valóságban kijelölve, hisz „csak” elméleti vonal. És igazából ezen a képzeletbeli vonalon osztjuk ki a belépési mélységeket! Miután kiszámoltuk a 2m+sz értéket! A lépcső tervén jelöljük minden esetben ezt a vonalat!
 
Példaként két általános esetet nézzünk!


Egyenes lépcsőkar esetén a járóvonal a kar szélességének mértani közepén fut. Persze attól még mi használjuk a lépcsőkar teljes szélességét, hisz ez egy képzeletbeli idealizált vonal!


Íves, vagy más néven, húzott lépcsőkar esetén, az orsótér felé eső karszélesség harmadának és a karszélesség mértani közepének közötti távolság felén/tengelyén helyezkedik el. Ez csak leírva bonyolult, nézd meg a magyarázó ábrát!


A húzott karú lépcsőknél fokozottan igaz a járóvonal elméletisége, hisz lépkedhetsz az orsótérhez közelebb és távolabb is a lépcsőfokokon, csak azokban az esetekben nem lesz igaz a „2m+sz” szabály! Persze attól még ezen lépcsők teljes karszélességükben használhatók, de némi kényelmetlenséget tapasztalsz, ha lelépsz a járóvonalról! 😉
 
Látod, a lépcső milyen összetett szerkezet! És mindegyik lépcső más. Ezért nehézkes kész termékként hozzájutni, mert a legtöbb esetben számítás és szerkesztés szükséges a megvalósításhoz. Így készül a lépcsőterv!
 
Ja, a barkácsáruházak kínálnak kész lépcsőt. Ez így van, de azok beépíthetősége – méretrendjük tekintetében is – igen korlátozott! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .