Mi is az a galéria?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, ha megengeded!

 
 

Mi is az a galéria?

Már e heti átváltozásban olvashattál egy galéria születéséről Helykihasználás új tere: a galéria,

most picit körbejárjuk e fogalmat, meghatározást! Ha a Wikipédiát felkeresed az alábbiakat találod:

  • 1. koronként, változó jelentésű építészeti fogalomként említi, pl: árkádíves folyosó, karzat, emelt szintű beltér…
  • 2. képtár: képzőművészeti gyűjtemény bemutatására kialakított és használt tér;
  • 3. vízadó rétegben kialakított, a rétegvizek elvezetésére szolgáló gyűjtőaknás csővezeték ;
  • 4. ha nagy kezdőbetűvel írjuk: Galéria, akkor a budapesti Magyar Nemzeti Galériára utaló és közkeletű rövid elnevezés.

 

Galéria, építészeti fogalma

Ehhez még el kell olvasnunk a hatályos OTÉK-ot (Országos településrendezési és építési követelmények). Abban pedig ez áll: helyiség légterének részleges – az alapterületének legfeljebb 50%-án és csak vízszintes szerkezettel történő – megosztásával kialakított belső (közbenső) szint, amelyen helyiség és 1,0 m-nél magasabb tömör korlát vagy fal nem létesül.

Olvassuk el még a Helyiség fogalmát is: a rendeltetésének(funkciójának) megfelelően épületszerkezettel minden irányból körülhatárolt (padló, fal, mennyezet) járófelülettel rendelkező tér, a beépítetlen tetőtér kivételével.

Tehát nem ír most a belmagasságról, csak azt szögezi le, hogy nincsen rajta helyiség, és hogy határoló részein a korlát vagy fal nem lépi át az 1,0 m magasságot. Arról sem rendelkezik, hogy lépcsőn, hágcsón, vagy létrán juthatunk e fel rá.

Vagyis egy és közös légtérben van azzal a helyiséggel ahol létesül. És bizony nem zárja ki annak lehetőségét, hogy odafönn négykézlábazzunk…


Itt még megjegyzem, hogy adásvételnél, ha a galéria belmagassága, vagyis a galérián állva a galéria-padozat és a mennyezet közötti távolság nem éri nem éri el az 1,9 m magasságot, akkor az nem számolható bele a lakás/ingatlan hasznos alapterületébe!
Mert az OTÉK kimondja a Hasznos alapterület nem más, mint:
a nettó alapterületnek azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 m.

Összegezve tehát, a galéria olyan építészeti/belsőépítészeti megoldás, amikor egy plusz belső szint jön létre, egy adott tér nagy belmagasságának minél jobb kihasználására.

Bejegyzésem képei csupán illusztrációk, melyek forrása: Pinterest és Wookmark

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .