Mire jó a fénycsatorna?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Természetes fényt a belsőterű helyiségbe!


Az utóbbi két hétben, két épülettervezésem folyamán, a beépítési lehetőségek korlátozottsága miatt ú.n. belső terű helyiségek alakultak ki. Amik nem tudnak a homlokzati falfelülettel rendelkezni, így nem jut rájuk ablak, ami a természetes fényt és a természetes szellőzés lehetőségét biztosítaná.
 
Ezek természetesen valamilyen kiszolgáló helyiségek, mint pl. fürdők, közlekedő terek vagy tároló helyiségek.


A szellőzés mesterséges kialakítása viszonylag egyszerű, mivel az ilyen helyiség használatához lámpát kell felkapcsolni. E kapcsoló lehetőséget ad arra, hogy egy kis ventilátort is működésbe hozzon, ami a tető fölé vezeti a helyiség elhasznált levegőjét, egy előre elkészített vezetékrendszer segítségével.
 
Az elhasznált és kitermelt levegőt persze pótolni is szükséges. Ez természetes filtrációval tud működni, azaz a helyiség ajtaja úgysem képes légmentesen zárni, legtöbbször elég akkora szabad nyílás, ami az ajtólap alatt képződik. Biztosra meg úgy lehet menni, ha az ajtólapba eleve szellőzőrácsot építünk.


Térjünk vissza a természetes fényhez, a fénycsatornához.


Az itt bemutatott Velux fénycsatorna nem ablak, pl. nem nyitható, és nem is látsz ki rajta. Egy nagy fényvisszaverő képességű, flexibilis csövön keresztül vezeti be a természetes fényt a lakás belsőterű helyiségébe. Külső megjelenése a tetőtéri ablakokéhoz teljesen hasonló, így jól illeszkedik a bármilyen fedéssel ellátott magastető síkjába.


Három fő részből áll:
Belül, a mennyezeten egy mennyezeti búra kerül beépítésre.
 
Ha a helyiség mennyezete és a ferde tetősík között minimum 40, maximum 200 cm a távolság, akkor beépíthető a flexibilis, fénytovábbító cső, melynek átmérője 35 cm, erős, alufólia szerű anyagból, spirális acélszálra kasírozott kivitelben készül.


A tetősíkhoz csatlakozó elem megjelenésében a tetősíkablakhoz hasonlít, bár ugye nem nyitható, edzett biztonsági üvegezésű, ráadásul könnyen tisztuló bevonattal van ellátva. Igazság szerint, nálam már kettő ilyen termék került beépítésre cca. 10 éve, és az eső mossa csupán ezen felületeket, én sosem!


Saját tapasztalataim is jók:
– Amikor süt a nap, a helyiségbe lépve úgy érzem, égve felejtettük a villanyt! 🙂
– A felhők vonulása is követhető. 😉
– Éjszaka, tiszta égbolt esetén, bizony a hold fénye is képes annyi világosságot adni, hogy nem vaksötét helyiségbe lépünk be.
 
A gyártó, a pozitív felhasználói véleményeket, elégedettséget figyelembe vette, amikor a terméket olyan módon fejlesztette, ami további kiegészítőkkel, specilás igényeket is ki tud elégíteni: LED lámpa építhető be, van már fényzáró rolója, és extra hőszigetelt szórótestje is, ami az U -értéket korrigálja.
 
Gyakorlatban egy egyszerű dolgot javaslok, üres padlástéren átvezett flexibilis csövet érdemes külső oldalán körbevenni hőszigeteléssel, ezzel megakadályozható hideg időszakban a flexibilis cső belső felületén a pára megjelenése, ami bizony lefelé csurogna, és a mennyezeti elemnél gyűlne össze. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .