Párbeszéd alaprajzokkal

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti átváltozás: Vázlatok kockás papíron


Ferenc az idősebb korosztályt képviseli, 70. életévén túl is aktívan dolgozik, és még építkezni szeretne.
Vásárolt Zuglóban egy apró, 300 m²-es telket, amire szigorú beépítési szabályok vonatkoznak. Önállóan időpontot egyeztetett a kerület Főépítészével, és az ott elhangzott, számára érthető instrukciók szerint, vázlatot készített a leendő emeletes, tetőteres házról.


Az építési telket megnéztem, egy 6 szintes társasház – kopott – tűzfalához kell csatlakoznunk, lehetőség szerint a tűzfalat teljes szélességében takarva. 🙁


A Ferenc által készített vázlatokat lefordítottam szerkesztett ajánlati alaprajzra, és magyarázó metszetre, azért, hogy az építkezés nagyságrendjét kalkulálni lehessen időben és pénzben.


A beépítettséget szeretné Ferenc teljes mértékben kihasználni, ami mindössze 90 m².
 
A tervezett épület max. két önálló lakással épülhet meg.
 
A 7,5 m legnagyobb épületmagasságba 4 szintet szuszakolunk bele:
– tárolóknak lesz pince,
– a földszinti lakás Ferencé,
– míg az emeletre Lányát, családjával szeretné költöztetni,
– a tetőtér az emeleti lakás bővítési lehetőségeként marad, bár ott a hasznos alapterület csupán 35 m².
 
A két lakás egy közös szélfogóból nyílik, így egy későbbi értékesítésnél nincs probléma a két lakás önálló használatával, mert a terasz, akár kerti építménnyel/növényzettel szeparálható.
 
A pince külső, udvari lépcsőn közelíthető meg, így lesz olyan része az épületnek, ami esetleg tárolásra bérbe adható.
 
Az alaprajzi elrendezés elég szűkös, mindenből a minimális alapterület tud megvalósulni, a szobák éppen bútorozhatóak, a nappali pontosan a minimális 16,00 m²-t eléri.
 
Rengeteg kompromisszum adódik, amiket az Építtető már elfogadott. A jelenlegi hatalmas ingatlanja, amiben ma él, eladásra kerül, így jóval kisebb életteret, de teljesen új, jól felszerelt kialakítást szeretne magának megvalósítani, mert azt mondja: Megérdemli! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .