Takarásban

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Függöny le/függöny fel!

Mira egy határ menti kisvárosunk emeleti garzonját választaná új lakhelyéül…:- „Aminek a fekvése, a tájolása, a környék hangulata nagyon bejön, de a lakás úgy gáz, ahogy van!” – írta.

Kértem, fejtse ezt ki bővebben, mielőtt bármibe belekezdünk. A lakás loggiás, valóban kellemes tájolású, és egy szobás! Igen, egy szobával rendelkezik, hisz garzon mindössze 31 m²-nyi alapterülettel bír. Szerintem az is lehet még benne pozitívum, hogy a konyha (étkező) szeparált, azaz önálló helyiség! És a W.C. is szeparált, de persze kézmosó, az már nem fért bele… 🙁

Mira konyha-ellenes, vagyis inkább szobapárti! 😉 Tehát, szerinte beéri majd egy minikonyhával, viszont bevallott rendetlensége okán, önálló hálószobát is kér, nem ágyazgatna semmiképp egy kanapét! Szóval, gyúrjam át az egészet, és lehetne valahol egy kis gardrób is?!

Ennyi mindent elhelyezni ekkora térben lehetetlen, prioritásokat azonban érdemes és lehetséges is figyelembe venni, legalábbis így gondolkodom én. Mutatom, mit hoztam össze:

  1. A fürdőbe integráltam a wc-csészét, így növeltem a leendő hálószoba területét.
  2. Önálló gardrób-szobának nem találtam helyet, de a háló, fürdővel határos fala mennyezetig szekrényezhető!
  3. A minikonyhát a fürdő közelében, a lakás súlypontjába tettem, valóban mini, viszont némi pakolóhelyet is adtam pultszerűen, ami az étkezőasztal funkciót is betölti.
  4. A minikonyha kialakítása létrehozott egy minimális előteret is, kicsi előszobafal is létrejött.
  5. A nappaliként funkcionáló szoba több tevékenységre is alkalmas, pl.: kanapés heverészés, íróasztalos munkavégzés. És ne felejtsük el, belső közlekedő tér is egyben!

Hazai szabályozás szerint a 30 m²-t meghaladó hasznos alapterületű lakás legalább egy lakószobája hasznos alapterületének legalább 16 m²-nek kell lennie, és ebbe a lakószobai alapterületébe nem számítható be a főző és az étkező funkció céljára is szolgáló helyiség, helyiségrész hasznos alapterülete, amennyiben az a lakószoba légterével közös! Jól látod! Vétettem…, illetve trükköztem, mert nem került ajtó a hálófülkére. Bizony ezt még új építésű lakásoknál gyakran elsütik! A szeparálás, esetleges rendetlenség eltakarása beltéri ajtó helyett, függönnyel is lehetséges…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .