Törzsfejlődés mintájára

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Merre van az arra?

Tünde és Zoli testvérek, és ebben a családi nyaralóban töltötték a kisiskoláskori szünidőket, a Duna egyik holtága közelében. Abban az időben valóban nyaralóként működött a kisház, későbbi Tulajdonosok bővítették, így lakóházzá fejlődött. A környék is lakóövezetté vált.

Hirdetésben látták meg az ingatlant, és vételi ajánlatuk elfogadásra került! Most a bővítés lehetőségét is kutatják. A kívánt használati funkció ismét nyaraló lesz, bár a tulajdoni lapon már lakóház, udvar megnevezés olvasható.

Első kérdésük felém, a bővítés irányára irányult! 🙂 A telek méret lehetővé teszi a beépítettség növelését is, így azt javasolták/kérték Tündéék, vizsgáljam meg, hogy ha csupán a meglévő épületszintet bővítenék, akkor azt merre/melyik irányba tegyék?

Ehhez megkaptam a korábbi terveket, így egyértelműen kiderült az épület „törzsfejlődése” is.

A szoba-konyha állt kezdetben, ez volt a nyaraló. Fürdőszoba még nem volt, helyette kancsó, lavór…, a kert végében pedig pottyantós!

A Nagypapa egy féltetővel létrehozott előbb egy kis teraszt, amit azután verandává alakított. Újabb helyiség jött létre, de a komfortot ez nem igazán emelte… Jó pár évig így nyaraltak Zoliék.

Mikor értékesítésre került az ingatlan, jelentős bővítésbe fogtak. A papumdeklis féltetős, üvegverenda előszobává avanzsált, és a konyhából fürdőszoba lett, hisz bevezették az ivóvizet, ma már szennyvízcsatorna-rendszer is kiépítésre került.

Az új, jelentősebb épülettraktusba került a nappali, az étkező, és a hálószoba. A korábbi szoba konyhává alakult. Létesült kémény is, azóta pedig a földgáz is elérhető. Így ez a mai, kiinduló állapot:

A tájolást látva tapasztalod, a nappali észak-nyugati irányba néz, igen arra van a folyó, a kilátás, a tér.

Ezen nem változtatnék ma sem, mégis két lehetséges bővítési irányt mutatok:

  • egyik az észak-keleti,
  • másik a dél-keleti.

Voksomat az előbbire helyezem, mert így van lehetőségem az épület közbenső traktusát dél felé is megnyitni. Dönteni azonban a Testvérpár fog! Ezt megvárom! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .