Lehajtóból lejáró

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Rámpa? Lépcső?

Zsaniék múlt évben vásárolták meg életük következő, talán végleges otthonát, melyet 3 pici gyermekkel vesznek hamarosan birtokba, az átalakítás/korszerűsítés után.

A családi házat kívülről már hőszigetelték, nyílászárócserén is túl vannak, sőt az épületgépészeti átalakítás is megtörtént, aminek eredményeként a pinceszintre költözött a gépészeti helyiség, a gépkocsitárolóból nyílóan.

A pinceszintre belső, épületen belüli lépcső nem vezet! Fontos adalék még, a gépkocsitároló gépkocsi tárolásra nem igazán alkalmas, noha az alaprajzi mérete lehetővé tenné. A bibije csupán az, hogy olyan meredek a lehajtó rámpa, hogy lehetetlenség személyautóval lehajtani. 🙁

A megközelítés, gyalogosan is nehézkes, egyrészt a kerítésvonaláig ki kell sétálni a rámpa kezdetéhez, majd görnyedve, a terasz alatt igencsak behúzott nyakkal (154-172 cm) lehetséges a garázskapuig lebotorkálni, amit a korábbi Tulajdonos már egy a gyalogos közlekedésre alkalmas nyíló ajtószárnnyal látott el.

Zsaniék biztonságos, gyalogos lejutás „kitalalását” kérték tőlem. A gépkocsival történő lehajtás a teraszfödém részleges bontásával, a rámpa meredekségének változtatásával elvileg működhetne. De ez nem cél, mert van a telken hely és fedett beálló is!

A meglévő 29-35%-os rámpa bizony nehézkessé teszi a gyalogos lejutást is, hisz biztonsággal 8%-os rámpa szolgálna erre. Így marad a lépcső!

Ami, ha pl. egyenes karú, akkor olyan hosszúra nyúlna, hogy kiérne a kerítésvonalig. Ezért célszerű az egyenes kart, „megtörni/ketté törni”, azaz kétkarúvá tenni!

A meglévő vasbeton teraszfödém kiszélesítése azért indokolt (cca. +60 cm) egy új HEA (acélgerenda) beépítésével, mert a bejárati ajtó mellett egy használható szélességű lépcső vezethetne a teraszra.

Ezzel a terasz-bővítéssel, az így kapott új teraszfödém külső síkján készülne a terasz alatt egy „helyiséghatároló”-fal. Aminek segítségével egy, a másik oldalán nyitott (lécezett/deszkázott/rácsozott) külső tárolóhelyet alakíthatnak ki, akár olyan módon, hogy ezen a területen nem feltétlenül szükséges a meglévő rámpafelület elbontása, vagyis pl. a kerti bútor, pinpong-asztal, roli, kerékpár…napernyő, kutyaól… e ferde padozatú helyiségben is tárolható.

Ez esetben a jelenlegi garázskapu is gond nélkül megtartható, a gyalogos közlekedést továbbra is kiszolgálja annak meglévő nyíló ajtószárnya. A nyíló szárny vonalában, attól a falsíktól 1,00 m távolságra indítanám az első lépcsőkart, mely a meglévő zsomp szintjére vezet fel (ez a szélesség cca. 114 cm). Tehát az ajtó előtt egy vízszintes pihenő szakasz van, kulcskeresés, lámpa-kapcsolás, cuccolás manőverezéséhez…

Természetesen, a meglévő-megmaradó zsompban összegyűlt hordalék kiemelendő, és a zsomp tetejére pedig egy új, acélanyagú, áttört, terhelhető (kiemelhető) rácsot kell készíttetni, mind a kialakult új kültéri tárolóban, mind az első lépcsőpihenőn.

Ennek a közbenső pihenőnek a hosszát azért nyújtom meg (cca. 1,90 m), hogy a teraszfödém alatt a minimum 190 cm távolság/szabad belmagasság megmaradjon. Általánosan, a lépcsőn történő közlekedés szélességi helyigénye 110 cm, itt, kezeinkben csomagokkal is elférünk. Amint kiér a pihenő a teraszfödém alól, indulhat a következő lépcsőkar, amin felérünk a bejárati ajtó előtti járda szintjére.

Ismétlés:

Tehát, a pinceszintről 2 lépcsőfok, 3 fellépéssel áthidalja a cca. 50 cm magasságkülönbséget, ahol a zsomp található!

Majd innen, a nyújtott pihenőről indul a 90 fokkal elfordított második lépcsőkar.

Az időszakosan használt és/vagy külső lépcső fellépési magassága eltérhet a szokásosan alkalmazott, „kényelmi” lépcsőmérettől, ez esetben a fellépések számát/magasságát és a belépések mélységét is lehet változtatni, kedvezőtlenebb irányba, ezzel a lépcső karok hossza, pihenők magassága megváltoztatható. Erről bővebben:

és

olvashatsz.

A terven megjelenített lépcső-kialakítást Zsaniék végül elfogadták, megértették, a meglévő/megmaradó, majd szélességében 60 cm-rel pótolt teraszfödém alatt a cca. 190 cm belmagasságot célszerű megtartani, így, bármilyen vonalvezetésű/lépcsőkarú lépcső csakis a teraszfödém külső síkjától indítható!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .