Zsaluzás, másként?

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Polisztirol betonos építéstechnológia


Kimaradt a szerdai átváltozás blogom. Igen, mert épületlátogatáson voltam a Pilisben. Útközben még beugrottam Laliékhoz is! 🙂 Már megint mini szabin voltam!
 
De a lényeg: egy régi-új technológiát mutatok. Az elhíresült Löglen-t, ami Wyw-block néven újult erővel lépett vissza a piacra.


Mi közöm mindehhez? Láttam egy ilyen házat? Egy ilyen technológiával épülő házat? Nem csak ennyi.
 
2010-től foglalkozom ilyen, könnyített szerkezetű házak tervezésével. És van már négy megépült ház „mögöttem”, vagyis amiket megterveztem.


A technológia: van egy statikailag méretezett acél- vagy faszerkezetű épületváz, amire két oldalán, egy rétegben polisztirolhab-beton táblákat rögzítünk, különböző vastagságú falpanelekkel.
 
Vagyis ezt a két oldali, bent maradó „zsaluzatot” használjuk arra, hogy a szerkezeti váz vastagságában rendelkezésre álló teret polisztirolhab-betonnal kiöntsük, függőleges és ferde szerkezeteknél.


Ezzel a technológiával tudunk falat, födémet és ferde tetőt (tetőtér-beépítés) is önteni. Vagyis egyetlen technikát alkalmazunk és szerkezetkész házat hozunk létre.
 
Ja és a még talajon-fekvő padlót is így készítjük, csak ott nincs szükség két oldali zsalura, csupán öntésre.
 
A vízszintes födémnél pedig csak alsó oldali zsaluzatra. A belső válaszfalakat meg állított, nút-féderes táblákból építjük meg.


Mi ebben a jó? Hogy a jól együttdolgozó vázszerkezet és a beton homogén és hőhídmentes épületet alkot. Nem kell kiegészítő hőszigetelésről gondoskodni, mert ebből a rendszerből energiatakarékos besorolású épületek építhetők meg, változatos kubatúrában, gyakorlatilag bármilyen épületformában.
 
Lehet ilyen szerkezetet hivatalosan építeni? Lehet, mert rendelkezik a rendszer NMÉ-vel, azaz Nemzeti Műszaki Értékeléssel. Ezt le tudod ellenőrizni, Te magad is, az ÉMI honlapján, acél és favázas építési elemkészletként A-51/2014 számon.
 
Szerkezetkész állapot után minden befejező szakipari munka technológiája azonos a hagyományos, kiselemes szerkezettel megépült épületekével!
 
Mi az alapja az ilyen épületeknek? Ugyanolyan mint a többi családi háznak, jó esetben (talajmechanika!) síkalap.


Ezeket a fotókat egy már kivitelezés alatt álló épület építése közben készítettem, tegnap délután! Az épület részben földbe vájt pinceszintje hagyományos építéstechnológiával készült: vasbeton épületváz, kitöltő falakkal.
 
Az épület kör alaprajzú, tetejét kupola zárja. A „földszint” íves homlokzati falai és enyhe hajlású tetőrészei valósulnak meg polisztirolhab-beton technológiával, jelen esetben egy alapítványi egészségházként.
 
Jelenleg a falak és födémek vázszerkezetének szerelése történik, majd jön az öntés!
 
Építkeznél? Komolyan érdekel ez a technológia? Jelentkezz elérhetőségeimen, segítek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .