Zsaluzatok

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Bezsaluzás


Korábbi okosságokban a kivitelezés fázisain haladva a falazásig jutottunk, ma új fejezetet nyitok, mert zsaluzni fogunk.


Zsaluzat tulajdonképpen egy öntőforma, amit a beton- és a vasbetonszerkezeteknél használunk. Igazából egy negatív héjazat, ami a beton- és vasbetonszerkezetekkel érintkezik. Ebből az is következik: megfelelő állékonysággal és merevséggel kell bírnia, hogy a bele kerülő képlékeny anyagot, annak megszilárdulásáig a kívánt formában tartsa, jelentős alakváltozás nélkül.


A zsaluzatok összeállítására a statikus tervező készít egy úgynevezett zsaluzási tervet, amiből kiderül a zsaluzat
– mérete,
– felhasználandó anyagok fajtája és mérete.
 
A zsaluzat „ideiglenes” szerkezet, mert a beton- és vasbeton szerkezet teherbíróvá válásáig működik öntőformaként. A bele kerülő szerkezet, ha már elérte terhelhető szilárdságát, akkor a zsaluzatot elbontjuk!
 
A falazást követi a födém építés, illetve a falban lévő nyílások felett készítünk nyílásáthidalást vasbetonszerkezetekkel, és ezeket bezsaluzzuk, majd a kész, megkötött és terhelhető szerkezetről lebontjuk.
 
Zsaluzást két fő típusra bontjuk:
hagyományos zsaluzatok: amelyek fa fűrészáruból készülnek, teljesen egyedi méretben. Ennek előnye: olcsó, rugalmas a méretkialakítás, a zsaluzódeszkák elvileg többször felhasználhatók.


korszerű zsaluzatok: zsalurendszerek, melyek akár bérelhetők. Hazánkban legelterjedtebb DOKA zsalurendszer. Előnye: a bérbeadó cég méretezi és megtervezi a zsalutáblák kiosztását, az alátámasztások módját és sűrűségét, komplett anyagkimutatást ad, és szakkivitelezői segítséget is nyújt.


A hazai valóságban, a magánlakás-családi ház építés projektjein ezekkel, illetve ezek kombinációjával találkozunk leggyakrabban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .