A TÉRKÉPMÁSOLAT

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Ingatlan-vásárlás kezdeti lépéseit folytatom…

A használt ingatlanok vásárlásával kapcsolatban (is) folyamatosan érkeznek olvasói megkeresések a lakásfelújítási láz kapcsán… 😉

Egy folyamatban lévő építési ügyem alapján mutatom be az ingatlanvásárláskor beszerzendő dokumentum 2. elengedhetetlen elemét ma.

Ez nem más, mint az ingatlan-nyilvántartási térképről másolt

2/Térképmásolat

Ingatlan (adás)vételi szerződésünk rögzítése előtt érdemes az ingatlan térképi megjelenését is megismerni a Térképmásolat segítségével.

Ez az adatszolgáltatás a lakosság, hatóságok és még a földmérő vállalkozók részére is hasznos információt ad, amennyiben a valóságot tükrözi.

Ez esetben is Ügyfélkapun kezdd a tájékozódás!!

Onnan pedig a Földhivatal Online oldalára juthatsz, és érdeklődésednek megfelelően adott ingatlan pontos címével kutakodhatsz, de itt már díjfizetési kötelezettséggel.

A Térképmásolaton a telekingatlan határvonalai és a rajta lévő építmények kontúrjai jelennek meg. Sok esetben még hullámvonalakat is láthatsz, melyek a magassági szintvonalakat jelölik.

A kapott/nyomtatható lapon a helyrajzi szám alapján mindig a felület közepén találod meg majd a keresett ingatlant.

Tehát: az ingatlan-nyilvántartásban szereplő térképmásolat az ingatlan beépítési adatait mutatja meg alaprajzi formában. Az illetékes Földhivatalok a térképi adatokat (és változásokat) Földmérők segítségével, lakossági adatszolgáltatás apján tartják nyilván.

Az adott ingatlan térképi megjelenését, azaz az ingatlant érintő változást, pl.:

  • épület bontását;
  • új építmény létesítését;
  • meglévő építmény bővítését

a Földhivatal a mindenkori ingatlantulajdonos költségén vezeti át, amit jelenleg Hatósági Bizonyítvány együttes benyújtása alapján végez el, amihez elengedhetetlen a Változási Vázrajz, melyet Földmérő készít el.

Korábban is a Tulajdonos feladata volt az ingatlanon történő esetleges változások átvezettetése, de mivel ennek a mozzanatnak az elmulasztását semmilyen szankcióval nem sújtották, sok esetben ez bizony elmaradt. Így gyakran a valóságnak nem megfelelően ábrázolt térképmásolathoz is juthatunk… 🙁

Ezért ésszerű javaslataim: tájékozódj!, és ezt több formában is tedd meg, mert miután a kiszemelt ingatlan tulajdonosává válsz, akár kemény meglepetés is érhet! 🙁

Nézd csak!!!, ezek is rendelkezésre állnak a kutakodásodhoz:

  • Helyszíni szemrevételezés
  • Google Earth -n való keresés/beazonosítás
  • Település saját honlapján a HÉSZ térképes mellékleteiben, ott található földhivatali alaptérképen/ortofotón történő keresés/beazonosítás!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .