Kerítés helye

kerites

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Kerítés építés

 

Múlt pénteki bejegyzésem, az oldalhatáron álló családi ház kapcsán térek ki, egy „szájhagyomány” útján terjedő valótlan állításra, a kerítések ügyében.

 

E valótlan állítás kb. úgy szól, hogy a telek határvonalain álló kerítések közül – az utcai, és a telekkel szemben állva (utcán állva) – mindig a jobb oldali kerítés a telekhez tartozó kerítés! A hátsó határvonalon, pedig fele, a jobb oldali fele.


A baj nem csak a mindig szóval van! Nézzük sorjában:


1. Elvileg nem kell kerítés, ha a Helyi Építési Szabályzat, helyi rendelkezés nem kötelező eleme, vagyis kerítés létesíthető !


2. Ha van kerítés, annak mindig a saját telken kell állnia, de ha a kerítést a telek hátsó határvonalán az arra kötelezettek közösen létesítik, ettől eltérően is megállapodhatnak. Célszerű ilyenkor a hátsó telekhatárra helyezni a kerítés tengelyét, létesítésének költségeit pedig elfelezni.


3. Kerítés létesítésének elrendelése esetén a telek tulajdonosa (kezelője, használója) a telek homlokvonalán, továbbá – eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában – az útról nézve a jobb oldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak ettől az oldaltól mért fele hosszán köteles megépíteni és fenntartani!


4. Oldalhatáron álló beépítésű területen! kerítés létesítésének elrendelése esetén a tulajdonos az oldalkerítést azon a telekhatáron köteles megépíteni és fenntartani, amelyhez az építési hely csatlakozik. Tehát létezik az az eset, mikor a telek homlokvonalán, az útról nézve a bal oldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak ettől az oldaltól mért fele hosszán köteles megépíteni és fenntartani!


6. Nyúlványos telek esetében a nyúlványos telek és a visszamaradó telek közötti – az utcafrontival egyező irányú – közös telekhatáron álló kerítés megépítésének és fenntartásának a kötelezettsége a visszamaradó telek tulajdonosát terheli.


Vannak még más, bonyolultabb esetek is. Ilyenkor Térképződtől, ill. a helyi Építéshatóságtól kérhetsz iránymutatást!

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

2 Hozzászólásto Kerítés helye

 1. Tóth Z. Lajos szerint:

  Az oldalkerítés alapja átnyúlhat a szomszédhoz? Azaz a kerítés tengelyének kell a telekhatáron lennie, vagy a kerítés minden elemének?
  Köteles e tűrnie a szomszédnak a kerítésépítést?

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Tóth Úr!
   Az adott ingatlanhoz tartozó kerítésnek a saját “oldalon” kell állnia, minden elemének.
   Köteles lehetővé tenni az építést. De az építés során keletkezett esetleges kárt helyre kell állítani.
   Érdemes a Helyi Építési Szabályzatot is átfutni, helyi építéshatósággal egyeztetni, mert sok helyen a kerítés megjelenését/anyaghasználatát is szabályozzák.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>