Kerítés helye

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Kerítés építés

 

Múlt pénteki bejegyzésem, az oldalhatáron álló családi ház kapcsán térek ki, egy „szájhagyomány” útján terjedő valótlan állításra, a kerítések ügyében.

 

E valótlan állítás kb. úgy szól, hogy a telek határvonalain álló kerítések közül – az utcai, és a telekkel szemben állva (utcán állva) – mindig a jobb oldali kerítés a telekhez tartozó kerítés! A hátsó határvonalon, pedig fele, a jobb oldali fele.


A baj nem csak a mindig szóval van! Nézzük sorjában:


1. Elvileg nem kell kerítés, ha a Helyi Építési Szabályzat, helyi rendelkezés nem kötelező eleme, vagyis kerítés létesíthető !


2. Ha van kerítés, annak mindig a saját telken kell állnia, de ha a kerítést a telek hátsó határvonalán az arra kötelezettek közösen létesítik, ettől eltérően is megállapodhatnak. Célszerű ilyenkor a hátsó telekhatárra helyezni a kerítés tengelyét, létesítésének költségeit pedig elfelezni.


3. Kerítés létesítésének elrendelése esetén a telek tulajdonosa (kezelője, használója) a telek homlokvonalán, továbbá – eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában – az útról nézve a jobb oldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak ettől az oldaltól mért fele hosszán köteles megépíteni és fenntartani!


4. Oldalhatáron álló beépítésű területen! kerítés létesítésének elrendelése esetén a tulajdonos az oldalkerítést azon a telekhatáron köteles megépíteni és fenntartani, amelyhez az építési hely csatlakozik. Tehát létezik az az eset, mikor a telek homlokvonalán, az útról nézve a bal oldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak ettől az oldaltól mért fele hosszán köteles megépíteni és fenntartani!


6. Nyúlványos telek esetében a nyúlványos telek és a visszamaradó telek közötti – az utcafrontival egyező irányú – közös telekhatáron álló kerítés megépítésének és fenntartásának a kötelezettsége a visszamaradó telek tulajdonosát terheli.


Vannak még más, bonyolultabb esetek is. Ilyenkor Térképződtől, ill. a helyi Építéshatóságtól kérhetsz iránymutatást!

10 hozzászólásto Kerítés helye

 1. Tóth Z. Lajos szerint:

  Az oldalkerítés alapja átnyúlhat a szomszédhoz? Azaz a kerítés tengelyének kell a telekhatáron lennie, vagy a kerítés minden elemének?
  Köteles e tűrnie a szomszédnak a kerítésépítést?

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Tóth Úr!
   Az adott ingatlanhoz tartozó kerítésnek a saját “oldalon” kell állnia, minden elemének.
   Köteles lehetővé tenni az építést. De az építés során keletkezett esetleges kárt helyre kell állítani.
   Érdemes a Helyi Építési Szabályzatot is átfutni, helyi építéshatósággal egyeztetni, mert sok helyen a kerítés megjelenését/anyaghasználatát is szabályozzák.

 2. K.Ferenc szerint:

  A kérdésem: megteheti a szomszédom, hogy közvetlenül a határvonalra épült házam fala tövétől Ő felkavicsozza az udvarát?
  Tehát az én házam falától indul az általa lerakott kavicságy.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Ferenc!

   A szomszéd a saját területén akkor készíthet burkolatot, jelen esetben “kavicsot”, ha az építési övezetben előírt zöldfelületi mutató értéke ezzel a kavicsozással is teljesíthető. Védőtávolságokat a Helyi Építési Szabályzatok szoktak rögzíteni, pl. a növények ültetési távolságát. Érdemes lenne megkérdeznie a szomszédos ingatlan Tulajdonosát, mi a célja a kavicsnak? Amennyiben pl.térkőburkolat/beton aljzata lenne, akkor arra ügyeljenek, a kész felület ne az Ön háza felé lejtsen, ne vigyen oda burkolt felületről keletkező csapadékvizet.

 3. kisné kovács erzsébet szerint:

  Megteheti e a szomszédom hogy a már meglévő jobboldali oldalhatáron lévö keritést elbontje ezzel szabad bejárást biztositva a portánkra?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Erzsébet!
   Kerítésekre vonatkozóan az OTÉK úgy szól:
   “A telek határvonalain – eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában – kerítés létesíthető!” Tehát, ha a település Helyi Építési Szabályzat nem azt írja elő, hogy kötelező, akkor a saját telkén álló kerítést akár el is bonthatja.
   “A telek határvonalain létesíthető kerítés kialakítását – a helyi sajátosságokra is figyelemmel – a helyi építési szabályzat meghatározhatja.”

 4. Kocsis Péter szerint:

  Mivel főszabályként kerítést nem kötelező építeni, így annak megépítését (a hatósági kötelezés esetét kivéve) bármelyik ingatlantulajdonos elvégeztetheti. A kerítésnek, a jogszabály szerint, minden esetben saját ingatlanon kell állnia.
  És ha én szeretnék tereprendezés miatt zsalukerítest húzni a telkem bal oldalára ami keritesugyi szempontból nem az enyém az enyém akkor a saját területemre kell építenem a szomszéd kerítését vagy az övére.
  Idézem: “A kerítésnek, a jogszabály szerint, minden esetben saját ingatlanon kell állnia.”
  Azaz minden esetben?
  Akkor hová is kell raknom?

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Kocsis Úr!
   Az OTÉK 44. §-a rendelkezik a kerítés-építés szabályaitól, Ön is helyesen idézi: A kerítésnek teljes egészében a saját telken kell állnia. Továbbá: Kerítés létesítésének elrendelése esetén a telek tulajdonosa (kezelője, használója) a telek homlokvonalán, továbbá – eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában – az útról nézve a jobb oldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak ettől az oldaltól mért fele hosszán köteles megépíteni és fenntartani.
   A zsalukőfal megépítése csak saját telkén lehetséges, de ehhez még érdemes tanulmányoznia a Helyi Építési Szabályzatot, mert gyakran tiltják a szomszédos telekingatlannal érintkező telekhatárokon a terepfeltöltést/terepbevágást!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 5. SÜKI CSABA szerint:

  Üdv Mindenkinek ! Én azt szeretném kérdezni , hogy kötelező-e kerítést építenem a lakóépület folytatásaként a kert részben .Ugyan is a szomszédnak a kutyái így eltudnak csavarogni mert ő nem akar keríteni . Nekem kéne elkerítenem , hogy az ő kutyái ne tudjanak elcsavarogni ? Egyébként van egy régi kerítés , Ha nagyon háborgat elbonthatom-e azt a régen általam épített kerítést ? Köszi a választ előre is .
  Üdv
  Csaba

  • a Térképző szerint:

   Kedves Csaba!
   A telek határvonalain – eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában – kerítés létesíthető.
   Létesíthető = nem kötelező!
   DE:
   A Helyi Építési Szabályzat, vagy egyéb helyi Rendelet tartalmazhat más/szigorúbb előírást is, érdemes ennek utána nézni!
   Leírtakból feltételezem, az Ön lakóháza az oldalhatáron áll… Oldalhatáron álló beépítésű területen kerítés létesítésének elrendelése esetén a tulajdonos (kezelő, használó) az oldalkerítés azon a telekhatáron köteles megépíteni és fenntartani, amelyhez az építési hely csatlakozik.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .