Tervfajták, műszaki tervek

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Fő tervfajták

Az, hogy Építtetőként

  • építésszel,
  • belsőépítésszel,
  • lakberendezővel

együtt dolgozz, az a Te döntésed. Az igényszinted és persze a pénztárcád is befolyásolja e döntésedet.
Ma a tervek fajtáin futunk végig, hisz nem mindegy: mikor, mit rendelsz, illetve mikor, mire van szükséged, úgy értem, terv szinten.

 

 

Műszaki tervek

Műszaki terven általában az Ember olyan rajzot/tervet ért, ami két dimenzióban három dimenziós objektumot – jelen esetben valamilyen építményt – ábrázol. 
Ki kell kicsit ábrándítsalak, mert a műszaki tervezés nem tudja minden részletét megjeleníteni adott létesítménynek, hiszen akkor óriási mennyiségű ábraanyagot kellene elkészíteni hozzá, végtelen számú egymásra utalással, így maga terv áttekinthetősége, értelmezhetősége sérülne.
 
Ezért azt mondom, hogy a terv nem azonosítható teljes mértékben az adott objektummal, hisz azt inkább jellemzi, jól meghatározza, és körülírja. A terv nem is csak az általános geometriai szabályokat mutatja meg, de pl. írásos formában egyéb, a tervrajzokon nem látható dolgokat határoz meg, mert informál szakmai és más szakági szabályokról, lehetőségekről.

Ha Építtetőként már tudod pontosan mit szeretnél, már meg tudod fogalmazni a tervezési programodban. Azután egyeztetsz a terveződdel, itt a Térképző-vel, és a felkínált lehetőségek közül kiválasztjuk a megvalósításhoz szükséges tervfajtát, vagy tervfajtákat, terv kombinációkat.


Nézzük csak! :
1. Vázlatterv/ajánlati/program terv, az első tervfajta, látod, több elnevezéssel is illetjük…

Ez a legegyszerűbb, de csak megjelenésében, mert tartalmilag ez jóval több, mint egy skicc vagy vázlat, mert a tervező, a Térképző ötletet ad! Egy kis pluszt! Olyasmit, amire Te esetleg nem gondoltál, amit bele lát ő abba a térbe, amit Te még nem fedeztél fel, vagy felhívja figyelmed a meglévő (lakás/épület)tered, vagy az általad megálmodott elképzelés megvalósíthatóságának különböző lehetőségeire, azok erősségeire, vagy gyengeségeire. Odaadja Neked azt a pluszt, amiért megbíztad őt az ötleteléssel.
Megjelenését tekintve általában alaprajzot adunk, de az ötletet szoktuk 3D-ben, azaz térben is kínálni! Ebből a tervből jól értelmezhető a lakótér

  • tájolása,
  • helyiség-kapcsolatai,
  • helyiségek alapterületei,
  • helyiségek funkciók szerinti általános bútorozásai.

Léptéke általában 1:200, 1:100.

Az általad jóváhagyott vázlatterv után következhet a célirányos haladás következő lépcsője:


2. Építési engedélyezési terv, általános tervnek is becézhetjük, a korábbi terv kidolgozását jelenti, minimum olyan szinten, hogy az akár hatósági engedélykérelem esetén megfelelő formai, műszaki tartalommal bír. Ebből már mennyiséget, költséget lehet kalkulálni, és alapja a következő tervfajtának a kiviteli tervnek. Léptéke 1:100.

3. Kiviteli terv, ami a kivitelezéshez, a megvalósításhoz szükséges, jóval nagyobb léptéket használ, 1:50, de a részletek kidolgozása 1:20, 1:10; 1:5, 1:2 léptékben történik!

Összegezve: ha csak egy szobát, vagy egyedi bútort szeretnél terveztetni, a megvalósításhoz a felsorolt terveket kell elkészíttetned, de természetesen műszaki tartalmukban és terjedelmükben is különbség van!


Te mit terveztetnél?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .