Nettó és hasznos alapterület viszonya

pilleres-terasz_tornac

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

Alapterületek


Egyszerű bejelentésnél és építési engedély kérésekor statisztikai adatok gyűjtését segíti az építményérték, melyet az építészed, a Térképző(d) „számol” ki a 245/2006. (XII.5.) Kormányrendelet alapján.
 
Nettó alapterületet szoroz meg egy, a fenti rendeletben megadott értékkel, például így:


A biztonság kedvéért nézzük meg, mi is az a nettó és a hasznos alapterület. Kézenfekvő lenne azt gondolni, azonosak. De azért van némi különbség!
 
A OTÉK (253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet: az országos településrendezési és építési követelményekről) fogalom meghatározása szerint:
 
„37. Hasznos alapterület: az alapterületnek azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 m. (A fogalom nem vonatkozik a terek használhatóságára!) „
 
„88. Nettó alapterület: helyiség vagy épületszerkezettel részben vagy egészben közrefogott tér vízszintes vetületben számított területe. „
 
Idézem a belmagasság ismérvét is:
„15. Belmagasság: a padlószint és a födém vakolt (burkolt) vagy az álmennyezet alsó síkja közötti függőleges távolság. „
 
Gyorsan értelmezzük is ezeket egy valós épületen, a teraszok, pontosabban a fedett teraszok példájával:


Az épület belső helyiségeiben a hasznos alapterület megegyezik a nettó alapterülettel, ez elég egyértelmű.
 
A példa-épületnek viszont van két fedett terasza. Pillérek is tartják a felettük lévő zárófödémet/tetőt. Ezek ugyan a külső térben vannak, de bizony részben vagy egészben épületszerkezettel közrefogott térként jelennek meg, és számolható a vízszintes vetületben mért területük.
 
Így a teraszok, amennyiben fedettek, azaz épületszerkezettel határoltak, beleszámítandók a nettó alapterületbe, annak ellenére, hogy a külső térben helyezkednek el!

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..