Családi fogyasztói közösség

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

Hazai, földgázi helyzet

Mai bejegyzésemben a napjainkat színesítő rezsiköltséggel/rezsikedvezménnyel foglalkozom. Új fejlemény, hogy az egy mérőórás ingatlanokra is igénybe lehet majd venni a többszörös (lakás darabszám) kedvezményes árú gázmennyiséget!

A családi fogyasztói közösség érvényesítése azt jelenti, hogy ha egy ingatlanon (egy helyrajzi számon), legfeljebb 4 db lakás rendeltetési egység létesült, a Település Jegyzőjétől Hatósági Bizonyítványt kérhetsz ennek igazolására. Akkor, ha az ingatlan nem minősül társasháznak vagy lakásszövetkezetnek.

Kérelmedre, a Jegyző által kiállított Hatósági Bizonyítvány, mint igazolás a kiállítás időpontjában a kialakult állapotot tükrözi majd. Elvileg bejelentésed/kérelmed 8 nap alatt elbírálásra kerül, nyilván, helyszíni szemlével.

Az eljáró hatóság az ingatlanra esetlegesen jogszabályban meghatározott, a rendeltetési egységek számára vagy funkciójára vonatkozó korlátozást nem veszi figyelembe.

A 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet úgy fogalmaz:

„Az eljáró hatóság a hatósági bizonyítvány kiadása során az építmény jogszerű használatát vélelmezi.

Az e § szerinti hatósági bizonyítvány csak az e § szerinti kedvezmény igénybevétele céljából használható fel. A Kormány a hatósági bizonyítvány kiadásával kapcsolatos ügyekben az eljáró hatóság felügyeleti szerveként az építésügyi hatóságot jelöli ki.”

No, és akkor itt jön a neheze:

„A lakossági fogyasztó a kedvezményes többletmennyiség igénybevétele céljából – büntetőjogi és kártérítési felelőssége vállalásával – benyújtja a hatósági bizonyítványt az egyetemes szolgáltató részére. Az egyetemes szolgáltató a meghatározott kedvezményes mennyiséget a nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazza, időarányosan.

Ha az egyetemes szolgáltató azt észleli, hogy az ingatlan lakás rendeltetési egységeinek száma nem egyezik meg a hatósági bizonyítványban foglaltakkal, ezt hatósági ellenőrzés lefolytatása érdekében az eljáró hatóság felé jelzi.

Ha a megkeresés alapján az eljáró hatóság nem folytat ellenőrzést, vagy az egyetemes szolgáltató az ellenőrzés eredményével nem ért egyet, az egyetemes szolgáltató a felügyeleti szervhez fordulhat a szükséges intézkedések megtétele érdekében.”

Tehát:

Ha családi ház tetőterében önálló lakás kialakítása történt korábban, ezt kb. rendbe lehet tenni, ha az, az akkori építési előírásoknak megfelelt akkor, amikor létesült.

De, ha az ingatlanon a korábbi tároló/nyári-konyha/fészer/garázs/tyúkól az idők folyamán a szükségletek változása okán esetleg apró lakóegységgé avanzsált, mert pl. Albérlők lakták, vagy esetleg a Gyereked kezdte ott felnőtt életét… nos akkor bibi van, főként, ha még a Földhivatal által kiadott Térképmásolaton sem szerepel épületkontúrral ez az építmény…

És ezen felül ezer változat is fenn állhat, egyáltalán nem bizonyos, hogy pl. Rendeltetésmód változás -sal a fenti példák sora orvosolható… 🙁

Rendeltetésmód/használati mód változás vonatkozásában itt találsz információt:

A lakás ismérvét nem másolom ide, már több esetben boncolgattam, pl. itt is:

A Hatósági Bizonyítvány kérelmedet személyesen, postai úton, vagy elektronikus ügyintézéssel tudod benyújtani, nézz utána, valószínűleg egy formanyomtatványt is ki kell töltened!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .