Építési engedély nélkül…

jog

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Építési engedély nélkül végezhető


Nem csak az egyszerű bejelentéssel érintett építési ügyek köre bővült januártól, hanem az építési engedély nélkül végezhető tevékenységek köre is, a 482/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet szerint.
A magánlakás építéshez kapcsolódóan nem engedélyköteles a kivitelezés, ha például:


1. Meglévő építményt átalakítasz, felújítasz, helyreállítasz, korszerűsíted, homlokzatát megváltoztatod. Ezt értsd úgy, ez akkor állja meg a helyét, ha az épület geometriája/kubatúrája nem változik. Kivétel az ikres vagy zártsorú beépítés, amikor az alapozáshoz vagy egyéb tartószerkezethez is „hozzá kell nyúlni”.
 
2. Meglévő építményt utólagosan hőszigetelsz, homlokzati nyílászárót cserélsz, a homlokzatfelületet más színre színezed, és/vagy a homlokzat felületképzését megváltoztatod, mert új homlokzatburkolati anyagot (tégla, fa, kő, kerámia, alumínium…) választasz.
 
3. Meglévő épületben az önálló rendeltetési egységek számát kívánod változtatni, esetleg a lakásod egyik szobájából irodát alakítasz ki.
 
4. Tehetsz a házikód bejárata fölé előtetőt/védőtetőt, ernyőszerkezetet, vagy a már meglévőket átalakíthatod, cserélheted, növelheted.
 
5. Nem emberi tartózkodásra szolgáló építményt (garázs, tároló, szín, sufni…) telepíthetsz a telkedre, vagy a meglévő ilyet átalakíthatod, felújíthatod, bővítheted, ha a mérete, az építési tevékenység után nem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot (tetőidom legmagasabb pontját).
 
6. Ha csak Te és családod használja, akkor lehet kerti tavad, kerti medencéd, hangsúlyozom: magánhasználatra.
 
7. A kertbe fóliasátrat, üvegházat is építhetsz, vagy a meglévődet tuningolhatod: felújíthatod, helyreállíthatod, átalakíthatod, korszerűsítheted, bővítheted.
 
8. A telekingatlanod természetes terepszintjét is „korrigálhatod”, ha a beavatkozás építési tevékenységgel függ össze, és az eredeti terephez képest + 1,0 m-nél (töltés) vagy -1,0 m-nél (bevágás) nem nagyobb a változás.
 
9. Telepíthetsz nap-kollektort, szellőzőt, klímát, riasztóberendezést, villámhárító-berendezést, vagy zászlótartó építményt is.
 
10. Ha önálló pincét szeretnél, akkor legfeljebb 2,0 m mélységűt és legfeljebb 20 m3 légterűt létesíthetsz, vagy a meglévődet felújíthatod, helyreállíthatod, átalakíthatod, korszerűsítheted, bővítheted.
 
Nincs vége a lehetőségeknek, nagy vonalakban ennyi elegendő a kedvcsináláshoz! 😉
DE:
stop
Tényleges megvalósítás előtt mindenképpen érdemes a helyi rendeleteket is átböngészni, hisz az adott település igyekszik egységes megjelenést kialakítani/támogatni a saját területén.
 
E „nagy” lehetőségeknek természetesen apróbetűs része is van, a telekingatlanra vonatkozó beépítési mutatóknak szabályosnak kell maradniuk.
 
És azt se felejtsd el, általában vannak Szomszédaid, így azt tanácsolom feleslegesen ne ingereljétek egymást, vagyis ne törekedjetek jószomszédi „iszony” kialakítására. :(

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

39 Hozzászólásto Építési engedély nélkül…

 1. Garai János Attila szerint:

  Tisztelt Cím! Kérem segítsenek, egy 8m3 es előteret szeretnék építeni, ytong -ból műanyag nyílászárókkal. Ehez engedélyre lenne szükségem? Válaszát előre is megköszönöm!

  • a Térképző szerint:

   Kedves Garai Úr!
   Lakóépület bővítés esetén ú.n. Egyszerű bejelentés-t kell alkalmazni, elektronikus tárhelyen kiviteli tervek feltöltésével.

 2. Szabó Miklós szerint:

  100 m3 alatti 4.50 m gerinc magasságú épület meglévő épülettel össze építhető-e. A vélemények eltérőek.

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Szabó Miklós Úr!
   Építési engedély nélkül végezhető: Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, átalakítása, felújítása, valamint bővítése,
   amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot.
   Kulcs-szó itt: Emberi tartózkodás! Azt Ön nem említi, mi az új épületrész funkciója. De!, ha egy meglévő épülettel kívánja az újat összeépíteni, akkor egy új épület jön létre, amire már nyilvánvalóan nem igaz a 100 m3, és talán a 4,5 m gerincmagasság sem…
   És egyébként mit mondott Önnek a helyi Építéshatóság, Építésügyi szolgáltatási pont, vagy a Főépítész?
   Üdvözlettel: a Térképző

 3. K. Attila szerint:

  Én a “Nem emberi tartózkodásra szolgáló építményt” fogalmát feszegetném, hogy mi is tartozik ide. Tervezgetem, hogy egy melléképületet építenék, amibe pihenésre szolgáló egységeket raknék, pl: szauna, pihenő szoba, fürdőszoba, WC, stb. Az épület mérete belül maradna a kívánt méretnek (100 m3; 4,5 m magasság). A főépület és az építendő mellék épület össz hasznos alapterülete is belül maradna a 300 nm-en.

  Megépíthető-e így a kívánt mellék épület, csak egyszerű bejelentéssel?

  Továbbá ha igen, akkor az építendő melléképület mellé, de tőle független építenék egy garázst is. 2 db önálló melléképület építhető-e egy telekre?

  Az így keletkezendő 2 db melléképületnek együttesen kell kielégítenie a 100m3 nettó légköbméteres szabály? Vagyis ha az 1. melléképületre elhasználnék nettó 90 m3-ert, akkor a garázsra már csak 10 m3 használhatnék fel?

  Előre is köszönöm a válaszát!

  • a Térképző szerint:

   Kedves Attila!
   A pihenő szoba, a szauna, a fürdőszoba, a WC helyiségek emberi tartózkodásra szolgáló terek.
   A telekingatlanra melléképítmény abban az esetben létesíthető, ha a helyi HÉSZ engedi, illetve ha a telekingatlan “beépítettségébe” is belefér, illetve geometriailag is építési helyen belül marad! Az, hogy egy, vagy két melléképítmény létesülhet, szintén helyi HÉSZ és a beépítési mutatók alapján döntendő el.
   A garázs önálló épületként nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény, általánosan tárolónak értjük. Ha az alapterülete belefér a beépítettségbe, gerincmagassága nem lépi túl a 4,5 m terepcsatlakozástól mért magasságot, illetve 100 m3 térfogatot sem éri el, és építési helyen belül telepíthető, akkor építési endeélyezési eljárás lefolytatása nélkül megépíthető.
   “Egyszerű bejelentés” a lakóépületekre vonatkozik, ha az újonnan létesül, vagy a meglévő bővül/átalakul.
   Üdvözlettel: a Térképző

 4. Németh Sándor szerint:

  Tisztelt Térképző!

  A szőlő telkünk alatti telket megvásárolták, és szeretnének elhelyezni valamilyen építményt, melyben 1-2 hétig szeretnének tartózkodni. A telek Mk-c1 besorolású, művelés alól kivont terület, melynek mérete 1600 nm. A község területrendezési tervében, és az ahhoz tartozó rendeletben azt olvastuk ki, hogy lakókocsi, lakókonténer nem helyezhető el, mivel 2000 nm alatti a terület. Ha ennek függvényében tárolót, vagy egyéb építményt építenek, mely emberi tartózkodásra nem alkalmas, de nyaralás céljából akár 2 hétig is ott tartózkodnának, tudunk-e bármit is tenni ellene? Egyrészt a természeti adottságokat, a látványt, másrészt a nyugalmat megzavarják. Jogilag van beleszólásunk abban, hogy hova helyezzék a tárolót? Illetőleg hs az emberi tartózkodásra nem alkalmas építményben mégiscsak nyaralni fognak, van jogi lehetőségünk ezt megakadályozni, és ha van, milyen hatósághoz szükséges fordulnunk?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Sándor!
   Köszönöm érdeklődését!
   Az Mk besorolás Mezőgazdasági Kertes területet jelent, a c1 besorolás pedig a helyi rendelet szerint értendő. Általában a mezőgazdasági területen a növénytermesztés, az állattartás és állattenyésztés (halászat), és az ezekkel kapcsolatos, a “saját termék” feldolgozására, tárolására (esetleg árusítására is!) szolgáló építmények helyezhetők el. Tehát: Kertes mezőgazdasági övezetben lakóépület nem helyezhető el! De tároló épület vagy akár pince is elhelyezhető, vagy az OTÉK-ban megadott beépítési mutatók betartásával, vagy a helyi rendeletben megfogalmazott (szigorúbb) beépítési mutatók betartásával. A létesítendő építmény (tároló) elhelyezésébe akkor szólhat Ön bele, ha azt az építési helyen kívül helyezik el, vagy méretei: alapterülete, gerincmagassága nem az előírásoknak megfelelő határértéken belül létesülnének. A huzamos emberi tartózkodás megakadályozása ügyében talán helyi Polgármesteri Hivatal, vagy az illetékes Járási Hivatal adhat jogi tájékoztatást.

 5. K. Gábor szerint:

  Tisztelt Cím,

  Mi egy 2 beállós garázst szeretnénk építeni a lakóépülettől függetlenül ( a telek másik pontján ). (8m hosszú x 5.5 m széles x 2,1m magas) Ezen értékek m3-ra levetítve 92.4 m3 Ezek szerint ez a tervezés belefér az engedélymentes változatba? Próbáltam többször is elérni a helyi hivatalokat, de eddig semmi választ nem kaptam. Vagy nem érnek rá, vagy csak elhajtanak a fenébe.

  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel,
  Gábor

  • a Térképző szerint:

   Kedves Gábor!
   Köszönöm érdeklődését!
   A tervezett gépkocsi tároló: nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény. Építése, átalakítása, felújítása, valamint bővítése, ha mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot, nem építési engedély köteles tevékenység. Arra viszont ügyelni kell az Ön által megadott befoglaló méretnek megválasztásánál, mert kivitelezési dokumentáció alapján végezhető, az az építési tevékenység – ideértve az építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységet!!! -, amely esetében a tartószerkezet támaszköze 5,4 méter vagy azt meghaladja!
   Üdvözlettel: a Térképző

 6. F.Timi szerint:

  Tisztelt Térképző!
  2008-ban vásároltam egy telket amin egy 35 nm es faház állt. Volt benne villany, víz, gáz. Erre a telekre( a faház elé) lett építve egy 71 nm-es családi ház. 1 éve lebontottuk a faházat és lett belőle egy 52 nm es családi ház. Maradt a villany, gáz, víz. A kérdésem az lenne, hogy ez nem számít a falazat megváltoztatásának? Ilyenkor milyen bírságra lehet számítani? Elképzelhető, hogy tényleg lebontattnák..

  Válaszát előre is köszönöm:F.Timi

  • a Térképző szerint:

   Kedves Timi!
   Köszönöm az érdeklődést!
   A terültre érvényes övezeti mutatóknak kell megfelelni bármilyen beépítésnek. Ha az nem teljesül, akkor van bírság. Mértéke több tényezőtől függ, utána olvasni a 245/2006.(XII.5.) Korm. rendeletben lehet.
   Bontásra -megítélésem szerint- akkor kerül sor, ha az emberi életet, vagy vagyonbiztonságot veszélyeztet, első körben többnyire azt írják elő, tegye az Építtető szabályossá a beépítést.
   Üdvözlettel: a Térképző

 7. Henax szerint:

  Jó napot kívánok!

  Szeretnék érdeklödni, hogy tetőtér beépítése, bejelentés/engedély köteles-e, úgy hogyha tető síkja nem változik. A tetősíkjába tetőablak kerül. Amiért kétségeim vannak az az, hogy új feljáróhoz a plafont meg kell vágni (födém átvágás nem lesz 2 gerenda között lesz feljáró). Vasbeton gerendás ház (tálcás megoldás) és a tetőszerkezetnél a széket átvariálnánk meg túl sok teret venne el a hasznosítható térből. Tehát a tartó szerkezethez hozzányúlnánk szarufákat megerősitenénk és régi széket is átvariálnánk. Amennyiben nem kell engedély akkor milyen lehetőségem van hogy azt a +25 négyzetmétert hozzáírjak a lakáshoz? hatósági bizonyitványt kell kérni jegyzőtől? Előre is köszönöm a válaszat.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Henax!
   Köszönöm érdeklődését.
   A tetőtér beépítéssel az épület hasznos alapterülete megváltozik, növekszik! Ezáltal lakóépület bővítéséről beszélünk, ami Egyszerű bejelentéssel végezhető, elektronikus építési napló használatával.
   Amikor a kivitelezés befejeződik, akkor lehet a Hatósági Bizonyítványt megkérni.
   Üdvözlettel: a Térképző

   • Henax szerint:

    Köszönöm nem tudtam eldönteni, mert polgármesteri hivatalban is 2 választ kaptam. Egyik az amit ön írt a másik pedig ez.

    :

    A lakóépület bővítése e-naplóben bejelentés köteles.
    Bővítés: olyan építési tevékenység, amely az építmény térfogatát növeli.
    Ha nem fog nőni az épület térfogata, nem kell bejelentést tenni, sem engedélyt kérni.

    • a Térképző szerint:

     Kedves Henax!
     Az épület hasznos alapterülete növekedni fog. Az eddigi padlásból lakótér válik.
     Ez bizony bővítés, így egyszerű bejelentéssel kell élni!
     Üdvözlettel: a Térképző

 8. T. József! szerint:

  Jó Napot Kívánok!

  Szeretnék egy fedett tornácot építettni a családi házrészem elé. Az épület homlokzatához illeszkedne, melyen a bejárati ajtó is van. A tornác, “előtetö” Kb. 3 m kiállású lenne, a külső tetőperem súlyát 3 db oszlop tartaná. A teljes méret 3*7 m lenne (7 m a homlozat). Kérdésem, kell-e építési engedély?
  Egy OTÉK melléklet szerint még a telek beépíthetöségi számitásába sem kell belevenni, viszont érdeklődésemre az önkormányzatnál azt mondták, hogy terv és épitési engedély stb. kell hozzá, mert nem előtetö, védtetö, vagyis nem konzolosan csatlakozik, rögzítődik a homlozathoz. Mi itt a valós helyzet? Azt mondták, pergolát építhetek kizárólag 20 nm-ig, ami nem lehet fedett. Az viszont állhat oszlopokon és a kertben külön is elhelyzhető.
  A paraszti épitészet egyik legjelentősebb eleme a tornác, nem szerepel sehol az építésügyi hatóságok szótáraiban.

  Kiegészítésképpen:

  OTÉK
  253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről

  1. számú melléklet a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelethez
  Fogalommeghatározások

  114. Telek beépített területe: a telken álló épület 1,00 m-nél magasabbra emelkedő részeinek, az 1,00 m-es vízszintes síkban mért vetületi területeinek összege. A vetületi területek számítása során figyelmen kívül kell hagyni
  a) mezőgazdasági, gazdasági és különleges beépítésre szánt területen a legfeljebb 9,00 m-es, egyéb területen a legfeljebb 4,50 m-es gerincmagasságú növényház (üvegház) és fóliasátor,
  b) az épülethez tartozó előlépcső, tornác, előtető, valamint a terepcsatlakozástól legalább 2,00 m-rel magasabban lévő erkély, függőfolyosó, ereszpárkány – az épület tömegétől kiálló részeinek – az épülettől számított 1,50 m-es sávba eső vízszintes vetületét.
  Stb.
  Tisztelettel T. József

  • a Térképző szerint:

   Kedves József!

   Köszönöm érdeklődését!
   Amint az előtetőt “oszlop/pillér” támasztja alá, az már nem előtető!, hanem épületbővítés, és bizony a beépítettségbe bele kell számolnia, ráadásul ez kívánt cca. 21 m2-nyi terület csak akkor valósítható meg, ha “építési helyen” belül van!
   Mivel lakóépület bővítéséről van szó, úgy ez Egyszerű bejelentéssel valósítható meg, nem pedig építési engedély kérelemmel.

   Üdvözlettel:
   a Térképző

 9. Almási Tamás szerint:

  Tisztelt Hölgyem/Uram!

  Ha jól értem, akkor mobil iroda- és/vagy raktár konténerek korlátozás nélkül lerakhatóak a telkemre. Ezek nem minősülnek építménynek.
  Ezeknek sem a darabszáma sem az ott elhelyezett idő hossza nincs korlátozva.

  Ez így helyes meglátás?

  Üdvözlettel,

  Tamás

  • a Térképző szerint:

   Kedves Tamás!

   Ez nem így van. Rengeteg település a Helyi Építési Szabályzatában bizony rendezi ezt a kérdéskört, vérmérsékletének megfelelően: a tiltástól a megengedésig számos változat létezhet!
   Leggyakrabban tiltják, azaz Konténer és Mobilház “helyhez kötött létesítmény”-ként nem helyezhető el. Gyakran övezeti területet jelölnek ki, vagy csupán felvonulási épületként és időkorláttal engedélyezik létesítésüket.
   Javaslom, tájékozódjon az adott település Építéshatóságán!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 10. berkes krisztina szerint:

  Kedves szakèrtö!

  Saját telkemre egy 100 lm3 alatti emberi tartozkodásra nem alkalmas épületet èpithek e ha még üres? Es mi van ha oda költözöm addig még a lakóházamat nem tudom elkezdeni ès felècpíteni. Büntethet valaki hogy ot lakom?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Krisztina!
   A nem engedélyköteles építménynek más paramétereket is ki kell elégítenie!
   Szerintem nem az ott lakásért büntetnek, de ha a belegondol, az Ön által is használt megfogalmazásra, miszerint “emberi tartózkodásra nem alkalmas” épületet kíván létrehozni, akkor az hogy alkalmas arra, hogy Ön ott éljen, akár átmenetileg is? Azt gondolom a napi életvitelhez lesz ivóvíz, fűtés és szennyvízelvezetés is… A Helyi Építési Szabályzatot mindenképpen tanulmányozza át!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 11. Vér Péter szerint:

  Zuglóban tetőtér építéséhez és a tetőn ablakok elhelyezéséhez kell engedély. A háznak a szerkezete nem változik meg, max a födém lesz megerősítve

  • a Térképző szerint:

   Kedves Péter!
   Mintha nem fejezte volna be hozzászólását, kérdését?!
   Lakóépület bővítése egyszerű bejelentéssel történik. A tető alatt eddig padlás volt, most lakótér lesz. Az épület bővül, mert hasznos alapterülete növekedni fog. Ez a tetőtéri kialakítás lehet a meglévő földszinti lakás bővítése, de akár lehet új lakás is.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 12. Avenue szerint:

  Tisztelt Térképző!

  Ikerházunk -a szomszédunkkal érintkező oldala- mellé szeretnénk építeni egy kb. 240méx 220szé x 220ma fa sufnit, biciklitárolót. Szeretném kérdezni, hogy van valami szabályzat arra vonatkozóan, hogy milyen közel lehet az építmény a házhoz, és max milyen magas lehet?
  Válaszát előre is köszönöm! További szép napot kívánok! Avenue

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Avenue!
   A méretbeli korlátok szerepelnek a blogbejegyzésben (m3 és gerincmagasság).
   A “sufni” melléképítménynek minősül, telepítésére vonatkozó előírásokat a Helyi Építési Szabályzatban talál.
   És még ajánlom Önnek, a fentiek ismeretében egyeztessen a Ikerszomszédjával is, hogy a szomszédi viszony ne fajuljon szomszédi iszonnyá! (benapozás/csapadékvíz elvezetés …stb. kapcsán)
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 13. Andrew szerint:

  Tisztelt Térképező!

  Azt szeretném megtudni, hogy ha építeni szeretnék egy 100m3-es melléképületet, azt építhetem e a meglévő melléképület mellé közvetlenül?

  Válaszát köszönöm.

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Andrew!
   A telepítésére vonatkozó előírásokat a Helyi Építési Szabályzatban találja. Legtöbb esetben építési helyen belül kell elhelyezni, egyes esetekben a hátsókertben is szabad. Fontos még, hogy a beépítettséget sem szabad túllépni!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 14. István szerint:

  Tisztelt Térképző!

  Egy beépített tetőterű ház tetőszerkezetét cserélni kell, ill ha már nem lesz rajta tetőt, akkor szeretném kicsit kiemelni, kb 1m-rel, hogy a tetőtér használhatóbb legyen. Kérdésem lenne, hogy kell-e ehhez építési engedély?
  A ház ill a tető csúcspontja nem lesz magasabb, mert elég meredek a tető lejtése így a kiemelés után is elegendő lenne lejtés.

  Válaszát előre is köszönöm.

  • a Térképző szerint:

   Kedves István!
   Ez egy lakóépület. Ön a meglévő tetőteret tulajdonképpen bővíti, hiszen a hasznos alapterület növekedni fog azáltal, hogy a tetőteret “térdfal”-lal meg kívánja emelni.
   Lakóépület bővítés jelenleg Egyszerű bejelentéssel történhet, mivel azt feltételezem, hogy a lakóépület a bővítéssel együtt 300 m2-t meg nem haladó összes hasznos alapterületű lesz.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 15. DR.PN szerint:

  Tisztelt Térképző!

  Sajnos az új építési törvények miatt, nem fogok tudni egy új házat építeni mert mindent nagyon drágá lett és nagyon nehéz lett katálni egy jó megbizható egyéni vállalkozót. De a telken van egy 50nm faház. Ezt szeretnék felújítani.Nem fogok valtoztatni a tettószerkezett, de csak szeretnék felújítani a meglévó tettő szerekezett új OSB lappokkal és zsindelyekell. Télíesiteni akarok a faházat. Nem gog nőni a térfogát. DE viszont nagyon rossz állapot a homlokzat. Szeretnek felújítani vagy megvaltoztatni a kulso faburkolat, kicserélni az ajtot és ablakok is. Szeretnék rockwool szigetelést rakni belsoleg ls külsőn is. Szretnék egy kalyhaát és egy 130mm kémény csó beépiteni. Érre szükség lenne bejelenteni vagy ezek szerint engedély nélkül végezhető. Előre is nagyon szépen köszönöm. Üdvözlettel

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt DR.PN!
   Építési engedély nélkül elvégezhetők a felsorolt munkálatok.
   Építmény átalakítása, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, homlokzatának megváltoztatása nem építési engedélyköteles tevékenység, ahogyan a meglévő építmény utólagos hőszigetelése, homlokzati nyílászáró cseréje, a homlokzatfelület színezése,
   a homlokzat felületképzésének megváltoztatása sem. A tetőfedés cseréje sem.
   De, mindenképpen keresse meg az adott Település Helyi Építési Szabályzatát, és tanulmányozza, nincs-e egyéb, betartandó előírás az övezetben!
   A leendő kéményt pedig a rákötendő kályhához méreteztetni kell, hogy az biztonságosan működjön!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

   • DR.PN szerint:

    Nagyon szépen Köszönöm a Választ! Keresni fogok önt. majd amikor szeretnék elkezdeni.
    Üdvözlettel,
    pn

 16. Lajos szerint:

  Tisztelt uram .

  Szeretnék êpiteni a kértem végébe egy kis bruttó 5×9 méteres tárolót ami max 4.5 m magas . A leírtakat ismerem hogy se építési engedély se bejelentés nem kell papíron . Ez konyhanyelven mit jelent ? És még valami ezt az êpitményt lehet e regisztrált vállalkozó nélkül építeni. Ugye mint mindig itt is a pénz miatt van a gond .
  Köszönöm Tisztelettel

  • a Térképző szerint:

   Kedves Lajos!
   Ha a melléképítmény paraméterei nem haladják meg a bejegyzésben is említett értékeket: légköbméter és és magasság… vonatkozásában, akkor nincs szükség építési engedély beszerzésére.
   Pontosan: “Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, átalakítása, felújítása, valamint bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot.”
   Ettől függetlenül, érdemes tájékozódni a helyi szabályokat illetően, hogy a kívánt melléképítmény a telekingatlanon belül a “kertem végébe” meghatározású helyre szabályosan telepíthető-e?!
   A melléképítmény felépítését Vállalkozó nélkül is megvalósíthatja, ha a tartószerkezet támaszköze nem éri el az 5,40 m-t.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 17. Tilla szerint:

  Tisztelt Térképző!
  Van egy MK besorolású kertem és 3% gazdasági épületet építhetek rá.
  ez nekem nagyon kevés. A szomszéd meg nem akarja eladni a kertjét, úgy birtok összevonással nagyobb épületet építhetnék.Keresem az alternatívákat.
  1.:Minek számít pl. egy tengeri konténer? A HÉSZ ezt nem szabályozza,de ennek ellenére azt mondják, hogy bele számít a beépíthetőségbe. Mi alapján mondhatják ezt? Van-e erre vmilyen szabályozás?
  2.:Van a telken egy katonai félpótkocsi, ami ugye jármű. Szerintük az is beleszámít, ha nincs rajta műszaki. Ez mitől építmény?Milyen jogszabály alapján kötheti ki a műszaki szükségességét? Ha útvonalengedélyt kérek rá,akkor már húzható és mobil, főleg, hogy “járóképes”is.A konténert meg egy daru bármikor felemeli és amiatt már mobil is.
  3.:Ha engedély és bejelentés nélkül építhető valami azt ki mondja meg ill. ellenőrzi, hogy a beépíthetőségi%-ba belefér, vagy nem?Ezt nekem laikusnak tudnom nem kell, de a szabályozás nem is kötelez egyeztetésre a műszaki osztállyal.
  Tisztelettel és köszönettel: Attila

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Tilla!
   Tengeri konténer fix”építményként” lesz jelen a telekingatlanon, ezért számít bele a beépítettségbe.
   Sok HÉSZ-ben már a mobil-házak “tiltása” szerepel! Persze az Önök HÉSZ-ét nem ismerem.
   Az illetékes Építéshatóság “ellenőriz” illetve az Építésfelügyelet is, legtöbbször lakossági bejelentésre, vagy a “közterületesek” jelzésére…
   Nem kötelező egyeztetni, de a szabály nem ismerete nem mentesít a szabály betartásától.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..