Építési engedély nélkül…

Itt, a Blogomon, nem olvashatod szerelmi horoszkópod, nem adok öltözködésedhez aktuális divattippet, és ma sem küldök ingyenes rúzsmintát! Inkább a Ház, a Lakás, az Otthon témakörébe invitállak…, tarts velem!

 
 

E heti okosság: Építési engedély nélkül végezhető


Nem csak az egyszerű bejelentéssel érintett építési ügyek köre bővült januártól, hanem az építési engedély nélkül végezhető tevékenységek köre is, a 482/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet szerint.
A magánlakás építéshez kapcsolódóan nem engedélyköteles a kivitelezés, ha például:


1. Meglévő építményt átalakítasz, felújítasz, helyreállítasz, korszerűsíted, homlokzatát megváltoztatod. Ezt értsd úgy, ez akkor állja meg a helyét, ha az épület geometriája/kubatúrája nem változik. Kivétel az ikres vagy zártsorú beépítés, amikor az alapozáshoz vagy egyéb tartószerkezethez is „hozzá kell nyúlni”.
 
2. Meglévő építményt utólagosan hőszigetelsz, homlokzati nyílászárót cserélsz, a homlokzatfelületet más színre színezed, és/vagy a homlokzat felületképzését megváltoztatod, mert új homlokzatburkolati anyagot (tégla, fa, kő, kerámia, alumínium…) választasz.
 
3. Meglévő épületben az önálló rendeltetési egységek számát kívánod változtatni, esetleg a lakásod egyik szobájából irodát alakítasz ki.
 
4. Tehetsz a házikód bejárata fölé előtetőt/védőtetőt, ernyőszerkezetet, vagy a már meglévőket átalakíthatod, cserélheted, növelheted.
 
5. Nem emberi tartózkodásra szolgáló építményt (garázs, tároló, szín, sufni…) telepíthetsz a telkedre, vagy a meglévő ilyet átalakíthatod, felújíthatod, bővítheted, ha a mérete, az építési tevékenység után nem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot (tetőidom legmagasabb pontját).
 
6. Ha csak Te és családod használja, akkor lehet kerti tavad, kerti medencéd, hangsúlyozom: magánhasználatra.
 
7. A kertbe fóliasátrat, üvegházat is építhetsz, vagy a meglévődet tuningolhatod: felújíthatod, helyreállíthatod, átalakíthatod, korszerűsítheted, bővítheted.
 
8. A telekingatlanod természetes terepszintjét is „korrigálhatod”, ha a beavatkozás építési tevékenységgel függ össze, és az eredeti terephez képest + 1,0 m-nél (töltés) vagy -1,0 m-nél (bevágás) nem nagyobb a változás.
 
9. Telepíthetsz nap-kollektort, szellőzőt, klímát, riasztóberendezést, villámhárító-berendezést, vagy zászlótartó építményt is.
 
10. Ha önálló pincét szeretnél, akkor legfeljebb 2,0 m mélységűt és legfeljebb 20 m3 légterűt létesíthetsz, vagy a meglévődet felújíthatod, helyreállíthatod, átalakíthatod, korszerűsítheted, bővítheted.
 
Nincs vége a lehetőségeknek, nagy vonalakban ennyi elegendő a kedvcsináláshoz! 😉
DE:
stop
Tényleges megvalósítás előtt mindenképpen érdemes a helyi rendeleteket is átböngészni, hisz az adott település igyekszik egységes megjelenést kialakítani/támogatni a saját területén.
 
E „nagy” lehetőségeknek természetesen apróbetűs része is van, a telekingatlanra vonatkozó beépítési mutatóknak szabályosnak kell maradniuk.
 
És azt se felejtsd el, általában vannak Szomszédaid, így azt tanácsolom feleslegesen ne ingereljétek egymást, vagyis ne törekedjetek jószomszédi „iszony” kialakítására. 🙁


74 hozzászólásto Építési engedély nélkül…

 1. Garai János Attila szerint:

  Tisztelt Cím! Kérem segítsenek, egy 8m3 es előteret szeretnék építeni, ytong -ból műanyag nyílászárókkal. Ehez engedélyre lenne szükségem? Válaszát előre is megköszönöm!

  • a Térképző szerint:

   Kedves Garai Úr!
   Lakóépület bővítés esetén ú.n. Egyszerű bejelentés-t kell alkalmazni, elektronikus tárhelyen kiviteli tervek feltöltésével.

 2. Szabó Miklós szerint:

  100 m3 alatti 4.50 m gerinc magasságú épület meglévő épülettel össze építhető-e. A vélemények eltérőek.

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Szabó Miklós Úr!
   Építési engedély nélkül végezhető: Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, átalakítása, felújítása, valamint bővítése,
   amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot.
   Kulcs-szó itt: Emberi tartózkodás! Azt Ön nem említi, mi az új épületrész funkciója. De!, ha egy meglévő épülettel kívánja az újat összeépíteni, akkor egy új épület jön létre, amire már nyilvánvalóan nem igaz a 100 m3, és talán a 4,5 m gerincmagasság sem…
   És egyébként mit mondott Önnek a helyi Építéshatóság, Építésügyi szolgáltatási pont, vagy a Főépítész?
   Üdvözlettel: a Térképző

 3. K. Attila szerint:

  Én a “Nem emberi tartózkodásra szolgáló építményt” fogalmát feszegetném, hogy mi is tartozik ide. Tervezgetem, hogy egy melléképületet építenék, amibe pihenésre szolgáló egységeket raknék, pl: szauna, pihenő szoba, fürdőszoba, WC, stb. Az épület mérete belül maradna a kívánt méretnek (100 m3; 4,5 m magasság). A főépület és az építendő mellék épület össz hasznos alapterülete is belül maradna a 300 nm-en.

  Megépíthető-e így a kívánt mellék épület, csak egyszerű bejelentéssel?

  Továbbá ha igen, akkor az építendő melléképület mellé, de tőle független építenék egy garázst is. 2 db önálló melléképület építhető-e egy telekre?

  Az így keletkezendő 2 db melléképületnek együttesen kell kielégítenie a 100m3 nettó légköbméteres szabály? Vagyis ha az 1. melléképületre elhasználnék nettó 90 m3-ert, akkor a garázsra már csak 10 m3 használhatnék fel?

  Előre is köszönöm a válaszát!

  • a Térképző szerint:

   Kedves Attila!
   A pihenő szoba, a szauna, a fürdőszoba, a WC helyiségek emberi tartózkodásra szolgáló terek.
   A telekingatlanra melléképítmény abban az esetben létesíthető, ha a helyi HÉSZ engedi, illetve ha a telekingatlan “beépítettségébe” is belefér, illetve geometriailag is építési helyen belül marad! Az, hogy egy, vagy két melléképítmény létesülhet, szintén helyi HÉSZ és a beépítési mutatók alapján döntendő el.
   A garázs önálló épületként nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény, általánosan tárolónak értjük. Ha az alapterülete belefér a beépítettségbe, gerincmagassága nem lépi túl a 4,5 m terepcsatlakozástól mért magasságot, illetve 100 m3 térfogatot sem éri el, és építési helyen belül telepíthető, akkor építési endeélyezési eljárás lefolytatása nélkül megépíthető.
   “Egyszerű bejelentés” a lakóépületekre vonatkozik, ha az újonnan létesül, vagy a meglévő bővül/átalakul.
   Üdvözlettel: a Térképző

   • laszlo szerint:

    Lehet hogy már ez a jogszabályváltozás sem hatályos?

    http://www……

    Kérdés csak az hogy kinek hihetünk.

    • a Térképző szerint:

     Kedves László!
     A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében találja a jelenleg hatályos Építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek ( 32 pontból álló! ) listáját.
     Üdvözlettel:
     a Térképző

 4. Németh Sándor szerint:

  Tisztelt Térképző!

  A szőlő telkünk alatti telket megvásárolták, és szeretnének elhelyezni valamilyen építményt, melyben 1-2 hétig szeretnének tartózkodni. A telek Mk-c1 besorolású, művelés alól kivont terület, melynek mérete 1600 nm. A község területrendezési tervében, és az ahhoz tartozó rendeletben azt olvastuk ki, hogy lakókocsi, lakókonténer nem helyezhető el, mivel 2000 nm alatti a terület. Ha ennek függvényében tárolót, vagy egyéb építményt építenek, mely emberi tartózkodásra nem alkalmas, de nyaralás céljából akár 2 hétig is ott tartózkodnának, tudunk-e bármit is tenni ellene? Egyrészt a természeti adottságokat, a látványt, másrészt a nyugalmat megzavarják. Jogilag van beleszólásunk abban, hogy hova helyezzék a tárolót? Illetőleg hs az emberi tartózkodásra nem alkalmas építményben mégiscsak nyaralni fognak, van jogi lehetőségünk ezt megakadályozni, és ha van, milyen hatósághoz szükséges fordulnunk?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Sándor!
   Köszönöm érdeklődését!
   Az Mk besorolás Mezőgazdasági Kertes területet jelent, a c1 besorolás pedig a helyi rendelet szerint értendő. Általában a mezőgazdasági területen a növénytermesztés, az állattartás és állattenyésztés (halászat), és az ezekkel kapcsolatos, a “saját termék” feldolgozására, tárolására (esetleg árusítására is!) szolgáló építmények helyezhetők el. Tehát: Kertes mezőgazdasági övezetben lakóépület nem helyezhető el! De tároló épület vagy akár pince is elhelyezhető, vagy az OTÉK-ban megadott beépítési mutatók betartásával, vagy a helyi rendeletben megfogalmazott (szigorúbb) beépítési mutatók betartásával. A létesítendő építmény (tároló) elhelyezésébe akkor szólhat Ön bele, ha azt az építési helyen kívül helyezik el, vagy méretei: alapterülete, gerincmagassága nem az előírásoknak megfelelő határértéken belül létesülnének. A huzamos emberi tartózkodás megakadályozása ügyében talán helyi Polgármesteri Hivatal, vagy az illetékes Járási Hivatal adhat jogi tájékoztatást.

 5. K. Gábor szerint:

  Tisztelt Cím,

  Mi egy 2 beállós garázst szeretnénk építeni a lakóépülettől függetlenül ( a telek másik pontján ). (8m hosszú x 5.5 m széles x 2,1m magas) Ezen értékek m3-ra levetítve 92.4 m3 Ezek szerint ez a tervezés belefér az engedélymentes változatba? Próbáltam többször is elérni a helyi hivatalokat, de eddig semmi választ nem kaptam. Vagy nem érnek rá, vagy csak elhajtanak a fenébe.

  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel,
  Gábor

  • a Térképző szerint:

   Kedves Gábor!
   Köszönöm érdeklődését!
   A tervezett gépkocsi tároló: nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény. Építése, átalakítása, felújítása, valamint bővítése, ha mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot, nem építési engedély köteles tevékenység. Arra viszont ügyelni kell az Ön által megadott befoglaló méretnek megválasztásánál, mert kivitelezési dokumentáció alapján végezhető, az az építési tevékenység – ideértve az építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységet!!! -, amely esetében a tartószerkezet támaszköze 5,4 méter vagy azt meghaladja!
   Üdvözlettel: a Térképző

 6. F.Timi szerint:

  Tisztelt Térképző!
  2008-ban vásároltam egy telket amin egy 35 nm es faház állt. Volt benne villany, víz, gáz. Erre a telekre( a faház elé) lett építve egy 71 nm-es családi ház. 1 éve lebontottuk a faházat és lett belőle egy 52 nm es családi ház. Maradt a villany, gáz, víz. A kérdésem az lenne, hogy ez nem számít a falazat megváltoztatásának? Ilyenkor milyen bírságra lehet számítani? Elképzelhető, hogy tényleg lebontattnák..

  Válaszát előre is köszönöm:F.Timi

  • a Térképző szerint:

   Kedves Timi!
   Köszönöm az érdeklődést!
   A terültre érvényes övezeti mutatóknak kell megfelelni bármilyen beépítésnek. Ha az nem teljesül, akkor van bírság. Mértéke több tényezőtől függ, utána olvasni a 245/2006.(XII.5.) Korm. rendeletben lehet.
   Bontásra -megítélésem szerint- akkor kerül sor, ha az emberi életet, vagy vagyonbiztonságot veszélyeztet, első körben többnyire azt írják elő, tegye az Építtető szabályossá a beépítést.
   Üdvözlettel: a Térképző

 7. Henax szerint:

  Jó napot kívánok!

  Szeretnék érdeklödni, hogy tetőtér beépítése, bejelentés/engedély köteles-e, úgy hogyha tető síkja nem változik. A tetősíkjába tetőablak kerül. Amiért kétségeim vannak az az, hogy új feljáróhoz a plafont meg kell vágni (födém átvágás nem lesz 2 gerenda között lesz feljáró). Vasbeton gerendás ház (tálcás megoldás) és a tetőszerkezetnél a széket átvariálnánk meg túl sok teret venne el a hasznosítható térből. Tehát a tartó szerkezethez hozzányúlnánk szarufákat megerősitenénk és régi széket is átvariálnánk. Amennyiben nem kell engedély akkor milyen lehetőségem van hogy azt a +25 négyzetmétert hozzáírjak a lakáshoz? hatósági bizonyitványt kell kérni jegyzőtől? Előre is köszönöm a válaszat.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Henax!
   Köszönöm érdeklődését.
   A tetőtér beépítéssel az épület hasznos alapterülete megváltozik, növekszik! Ezáltal lakóépület bővítéséről beszélünk, ami Egyszerű bejelentéssel végezhető, elektronikus építési napló használatával.
   Amikor a kivitelezés befejeződik, akkor lehet a Hatósági Bizonyítványt megkérni.
   Üdvözlettel: a Térképző

   • Henax szerint:

    Köszönöm nem tudtam eldönteni, mert polgármesteri hivatalban is 2 választ kaptam. Egyik az amit ön írt a másik pedig ez.

    :

    A lakóépület bővítése e-naplóben bejelentés köteles.
    Bővítés: olyan építési tevékenység, amely az építmény térfogatát növeli.
    Ha nem fog nőni az épület térfogata, nem kell bejelentést tenni, sem engedélyt kérni.

    • a Térképző szerint:

     Kedves Henax!
     Az épület hasznos alapterülete növekedni fog. Az eddigi padlásból lakótér válik.
     Ez bizony bővítés, így egyszerű bejelentéssel kell élni!
     Üdvözlettel: a Térképző

 8. T. József! szerint:

  Jó Napot Kívánok!

  Szeretnék egy fedett tornácot építettni a családi házrészem elé. Az épület homlokzatához illeszkedne, melyen a bejárati ajtó is van. A tornác, “előtetö” Kb. 3 m kiállású lenne, a külső tetőperem súlyát 3 db oszlop tartaná. A teljes méret 3*7 m lenne (7 m a homlozat). Kérdésem, kell-e építési engedély?
  Egy OTÉK melléklet szerint még a telek beépíthetöségi számitásába sem kell belevenni, viszont érdeklődésemre az önkormányzatnál azt mondták, hogy terv és épitési engedély stb. kell hozzá, mert nem előtetö, védtetö, vagyis nem konzolosan csatlakozik, rögzítődik a homlozathoz. Mi itt a valós helyzet? Azt mondták, pergolát építhetek kizárólag 20 nm-ig, ami nem lehet fedett. Az viszont állhat oszlopokon és a kertben külön is elhelyzhető.
  A paraszti épitészet egyik legjelentősebb eleme a tornác, nem szerepel sehol az építésügyi hatóságok szótáraiban.

  Kiegészítésképpen:

  OTÉK
  253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről

  1. számú melléklet a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelethez
  Fogalommeghatározások

  114. Telek beépített területe: a telken álló épület 1,00 m-nél magasabbra emelkedő részeinek, az 1,00 m-es vízszintes síkban mért vetületi területeinek összege. A vetületi területek számítása során figyelmen kívül kell hagyni
  a) mezőgazdasági, gazdasági és különleges beépítésre szánt területen a legfeljebb 9,00 m-es, egyéb területen a legfeljebb 4,50 m-es gerincmagasságú növényház (üvegház) és fóliasátor,
  b) az épülethez tartozó előlépcső, tornác, előtető, valamint a terepcsatlakozástól legalább 2,00 m-rel magasabban lévő erkély, függőfolyosó, ereszpárkány – az épület tömegétől kiálló részeinek – az épülettől számított 1,50 m-es sávba eső vízszintes vetületét.
  Stb.
  Tisztelettel T. József

  • a Térképző szerint:

   Kedves József!

   Köszönöm érdeklődését!
   Amint az előtetőt “oszlop/pillér” támasztja alá, az már nem előtető!, hanem épületbővítés, és bizony a beépítettségbe bele kell számolnia, ráadásul ez kívánt cca. 21 m2-nyi terület csak akkor valósítható meg, ha “építési helyen” belül van!
   Mivel lakóépület bővítéséről van szó, úgy ez Egyszerű bejelentéssel valósítható meg, nem pedig építési engedély kérelemmel.

   Üdvözlettel:
   a Térképző

 9. Almási Tamás szerint:

  Tisztelt Hölgyem/Uram!

  Ha jól értem, akkor mobil iroda- és/vagy raktár konténerek korlátozás nélkül lerakhatóak a telkemre. Ezek nem minősülnek építménynek.
  Ezeknek sem a darabszáma sem az ott elhelyezett idő hossza nincs korlátozva.

  Ez így helyes meglátás?

  Üdvözlettel,

  Tamás

  • a Térképző szerint:

   Kedves Tamás!

   Ez nem így van. Rengeteg település a Helyi Építési Szabályzatában bizony rendezi ezt a kérdéskört, vérmérsékletének megfelelően: a tiltástól a megengedésig számos változat létezhet!
   Leggyakrabban tiltják, azaz Konténer és Mobilház “helyhez kötött létesítmény”-ként nem helyezhető el. Gyakran övezeti területet jelölnek ki, vagy csupán felvonulási épületként és időkorláttal engedélyezik létesítésüket.
   Javaslom, tájékozódjon az adott település Építéshatóságán!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 10. berkes krisztina szerint:

  Kedves szakèrtö!

  Saját telkemre egy 100 lm3 alatti emberi tartozkodásra nem alkalmas épületet èpithek e ha még üres? Es mi van ha oda költözöm addig még a lakóházamat nem tudom elkezdeni ès felècpíteni. Büntethet valaki hogy ot lakom?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Krisztina!
   A nem engedélyköteles építménynek más paramétereket is ki kell elégítenie!
   Szerintem nem az ott lakásért büntetnek, de ha a belegondol, az Ön által is használt megfogalmazásra, miszerint “emberi tartózkodásra nem alkalmas” épületet kíván létrehozni, akkor az hogy alkalmas arra, hogy Ön ott éljen, akár átmenetileg is? Azt gondolom a napi életvitelhez lesz ivóvíz, fűtés és szennyvízelvezetés is… A Helyi Építési Szabályzatot mindenképpen tanulmányozza át!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

   • Krisztina szerint:

    Köszönöm, hogy válaszolt. Természetesen lenne benne víz, fűtés stb a 100 lm3 alatti kis hazban. Mar most van viz villany az üres telken, szenyviz elvezetés meg nincs a falunkban. A lakóházat is elkezdem a 100 lm3 raktárral együtt. Az önkormányzat engedélyezte a nagy házat a terv szerint. Mivel nem kell engedély a kicsi házra azért kérdeztem , hogy ha ott vagyok akkor ki büntethet, miközben látványosan építem a lakóházat is. Köszönöm az idejét.

   • Berkes krisztina szerint:

    Köszönöm a válaszát. A telken van már víz és villany is. A kis házat a nagy házzal egy idoben építem. Csak mivel a kis ház 3 hónap alatt kész akkor már a saját telkemen élhetnek. Még a nagy háznak 3 év is lehet hogy kell hogy kész legyen. Az önkormányzat engedélyt adott a nagy ház tervére. A kis házban lesz víz fűtés. Így büntethet e valaki hogy ott lakom miközben a lakóházam látványosan építem?

 11. Vér Péter szerint:

  Zuglóban tetőtér építéséhez és a tetőn ablakok elhelyezéséhez kell engedély. A háznak a szerkezete nem változik meg, max a födém lesz megerősítve

  • a Térképző szerint:

   Kedves Péter!
   Mintha nem fejezte volna be hozzászólását, kérdését?!
   Lakóépület bővítése egyszerű bejelentéssel történik. A tető alatt eddig padlás volt, most lakótér lesz. Az épület bővül, mert hasznos alapterülete növekedni fog. Ez a tetőtéri kialakítás lehet a meglévő földszinti lakás bővítése, de akár lehet új lakás is.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 12. Avenue szerint:

  Tisztelt Térképző!

  Ikerházunk -a szomszédunkkal érintkező oldala- mellé szeretnénk építeni egy kb. 240méx 220szé x 220ma fa sufnit, biciklitárolót. Szeretném kérdezni, hogy van valami szabályzat arra vonatkozóan, hogy milyen közel lehet az építmény a házhoz, és max milyen magas lehet?
  Válaszát előre is köszönöm! További szép napot kívánok! Avenue

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Avenue!
   A méretbeli korlátok szerepelnek a blogbejegyzésben (m3 és gerincmagasság).
   A “sufni” melléképítménynek minősül, telepítésére vonatkozó előírásokat a Helyi Építési Szabályzatban talál.
   És még ajánlom Önnek, a fentiek ismeretében egyeztessen a Ikerszomszédjával is, hogy a szomszédi viszony ne fajuljon szomszédi iszonnyá! (benapozás/csapadékvíz elvezetés …stb. kapcsán)
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 13. Andrew szerint:

  Tisztelt Térképező!

  Azt szeretném megtudni, hogy ha építeni szeretnék egy 100m3-es melléképületet, azt építhetem e a meglévő melléképület mellé közvetlenül?

  Válaszát köszönöm.

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Andrew!
   A telepítésére vonatkozó előírásokat a Helyi Építési Szabályzatban találja. Legtöbb esetben építési helyen belül kell elhelyezni, egyes esetekben a hátsókertben is szabad. Fontos még, hogy a beépítettséget sem szabad túllépni!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 14. István szerint:

  Tisztelt Térképző!

  Egy beépített tetőterű ház tetőszerkezetét cserélni kell, ill ha már nem lesz rajta tetőt, akkor szeretném kicsit kiemelni, kb 1m-rel, hogy a tetőtér használhatóbb legyen. Kérdésem lenne, hogy kell-e ehhez építési engedély?
  A ház ill a tető csúcspontja nem lesz magasabb, mert elég meredek a tető lejtése így a kiemelés után is elegendő lenne lejtés.

  Válaszát előre is köszönöm.

  • a Térképző szerint:

   Kedves István!
   Ez egy lakóépület. Ön a meglévő tetőteret tulajdonképpen bővíti, hiszen a hasznos alapterület növekedni fog azáltal, hogy a tetőteret “térdfal”-lal meg kívánja emelni.
   Lakóépület bővítés jelenleg Egyszerű bejelentéssel történhet, mivel azt feltételezem, hogy a lakóépület a bővítéssel együtt 300 m2-t meg nem haladó összes hasznos alapterületű lesz.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 15. DR.PN szerint:

  Tisztelt Térképző!

  Sajnos az új építési törvények miatt, nem fogok tudni egy új házat építeni mert mindent nagyon drágá lett és nagyon nehéz lett katálni egy jó megbizható egyéni vállalkozót. De a telken van egy 50nm faház. Ezt szeretnék felújítani.Nem fogok valtoztatni a tettószerkezett, de csak szeretnék felújítani a meglévó tettő szerekezett új OSB lappokkal és zsindelyekell. Télíesiteni akarok a faházat. Nem gog nőni a térfogát. DE viszont nagyon rossz állapot a homlokzat. Szeretnek felújítani vagy megvaltoztatni a kulso faburkolat, kicserélni az ajtot és ablakok is. Szeretnék rockwool szigetelést rakni belsoleg ls külsőn is. Szretnék egy kalyhaát és egy 130mm kémény csó beépiteni. Érre szükség lenne bejelenteni vagy ezek szerint engedély nélkül végezhető. Előre is nagyon szépen köszönöm. Üdvözlettel

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt DR.PN!
   Építési engedély nélkül elvégezhetők a felsorolt munkálatok.
   Építmény átalakítása, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, homlokzatának megváltoztatása nem építési engedélyköteles tevékenység, ahogyan a meglévő építmény utólagos hőszigetelése, homlokzati nyílászáró cseréje, a homlokzatfelület színezése,
   a homlokzat felületképzésének megváltoztatása sem. A tetőfedés cseréje sem.
   De, mindenképpen keresse meg az adott Település Helyi Építési Szabályzatát, és tanulmányozza, nincs-e egyéb, betartandó előírás az övezetben!
   A leendő kéményt pedig a rákötendő kályhához méreteztetni kell, hogy az biztonságosan működjön!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

   • DR.PN szerint:

    Nagyon szépen Köszönöm a Választ! Keresni fogok önt. majd amikor szeretnék elkezdeni.
    Üdvözlettel,
    pn

 16. Lajos szerint:

  Tisztelt uram .

  Szeretnék êpiteni a kértem végébe egy kis bruttó 5×9 méteres tárolót ami max 4.5 m magas . A leírtakat ismerem hogy se építési engedély se bejelentés nem kell papíron . Ez konyhanyelven mit jelent ? És még valami ezt az êpitményt lehet e regisztrált vállalkozó nélkül építeni. Ugye mint mindig itt is a pénz miatt van a gond .
  Köszönöm Tisztelettel

  • a Térképző szerint:

   Kedves Lajos!
   Ha a melléképítmény paraméterei nem haladják meg a bejegyzésben is említett értékeket: légköbméter és és magasság… vonatkozásában, akkor nincs szükség építési engedély beszerzésére.
   Pontosan: “Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, átalakítása, felújítása, valamint bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot.”
   Ettől függetlenül, érdemes tájékozódni a helyi szabályokat illetően, hogy a kívánt melléképítmény a telekingatlanon belül a “kertem végébe” meghatározású helyre szabályosan telepíthető-e?!
   A melléképítmény felépítését Vállalkozó nélkül is megvalósíthatja, ha a tartószerkezet támaszköze nem éri el az 5,40 m-t.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 17. Tilla szerint:

  Tisztelt Térképző!
  Van egy MK besorolású kertem és 3% gazdasági épületet építhetek rá.
  ez nekem nagyon kevés. A szomszéd meg nem akarja eladni a kertjét, úgy birtok összevonással nagyobb épületet építhetnék.Keresem az alternatívákat.
  1.:Minek számít pl. egy tengeri konténer? A HÉSZ ezt nem szabályozza,de ennek ellenére azt mondják, hogy bele számít a beépíthetőségbe. Mi alapján mondhatják ezt? Van-e erre vmilyen szabályozás?
  2.:Van a telken egy katonai félpótkocsi, ami ugye jármű. Szerintük az is beleszámít, ha nincs rajta műszaki. Ez mitől építmény?Milyen jogszabály alapján kötheti ki a műszaki szükségességét? Ha útvonalengedélyt kérek rá,akkor már húzható és mobil, főleg, hogy “járóképes”is.A konténert meg egy daru bármikor felemeli és amiatt már mobil is.
  3.:Ha engedély és bejelentés nélkül építhető valami azt ki mondja meg ill. ellenőrzi, hogy a beépíthetőségi%-ba belefér, vagy nem?Ezt nekem laikusnak tudnom nem kell, de a szabályozás nem is kötelez egyeztetésre a műszaki osztállyal.
  Tisztelettel és köszönettel: Attila

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Tilla!
   Tengeri konténer fix”építményként” lesz jelen a telekingatlanon, ezért számít bele a beépítettségbe.
   Sok HÉSZ-ben már a mobil-házak “tiltása” szerepel! Persze az Önök HÉSZ-ét nem ismerem.
   Az illetékes Építéshatóság “ellenőriz” illetve az Építésfelügyelet is, legtöbbször lakossági bejelentésre, vagy a “közterületesek” jelzésére…
   Nem kötelező egyeztetni, de a szabály nem ismerete nem mentesít a szabály betartásától.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 18. Horváth Katalin szerint:

  Tisztelt Térképző!
  Szeretnék lakóövezeti kertünkbe egy kisebb fóliasátrat (max.10 nm). Viszont lehet előkertnek minősül az a terület,és a szomszéd kerítése mellé lenne a sátor.Kérdésem az lenne ,hogy kell-e valami hivatalos papír hozzá,mert egy-két helyen azt olvastam ez is engedélyköteles.Sajnos nálunk jószomszédi iszony (már) van és nem szeretnék ebből is problémát.
  Köszönettel:H.Kata

  • a Térképző szerint:

   Kedves Kata!
   A fóliasátor létesítése nem építési engedélyköteles tevékenység, építési helyen belül!
   Feltételezem, hogy a Szomszéd-kerítése melletti terület az Ön esetében bizony oldalkertnek minősül, ez esetben az OTÉK kimondja, hogy az “oldalkert előírt legkisebb méretén belül nem szabad elhelyezni növénytermesztés céljára szolgáló kerti növényházat (üvegházat), és fóliasátort” sem!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 19. Juhász Roland szerint:

  Tisztelt térképző!

  Mit jelent az hogy egy nem lakhatási célra szolgáló melléképület nettó 100lm3?
  Az épület belső hasznos légköbméterét jelentené?
  Épület tetőtere is beleszámít?
  Üdv.:Juhász Roland

  • a Térképző szerint:

   Kedves Roland!
   Igen a belső tér légköbméterét jelenti.
   Igen, elvileg a tetőtér is beleszámít, de azt elég nehézkes létesíteni, mivel itt a 4,5 m követelmény a gerincmagasság méretére!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

   • Szerintem ha valakinek mondjuk nincs hol laknia és van egy üres akár közművesítetlen telke vagy zártkertje akkor ilyen esetben egy a-frame cabin még belefér az engedély nélküli kategóriába. .Pl Romániában is (illetve az eu sok más országában) engedély és bejelentés nélkül épithetők ilyen vagy ehhez hasonló “szükséglakások” https:……. De pl; az avrame is gyárt sinus lindab vagy bilka retro tetőlemezes “szereld magad” lapraszerelt családiházakat.(http:…… )De házilag is megépithető rönkázanyagból, gerendaházanyagból, építőfából vagy akár fémszerkezetből is. Alapnak lehet rakni egyszerű német krinner talajcsavart ,finn paalupiste oy -t vagy , betonnal beinjektálható orosz csavarcölöpöt egyszerű u-gerenda keretre építve. Ebből a szempontból szintén építési engedély mentes mivel az olyan épület ami nem érintkezik közvetlen módon a talajjal azt ún; provizorikus felépítménynek minősül ezáltal mentesül az építési engedélyeztetés alól .A méretezésre kell odafigyelni.Egy 100m3 es egylégterű álló vagy fekvő galériás építmény esetén a szélesség ötméter hosszúság hatméter magasság négy ésfélméter. Ezekkel a paraméterekkel az alsó szint 55m3 a galéria pedig 43 m3 re jön ki.

    • a Térképző szerint:

     Kedves Hufnájdzsel Sztívensz!
     Feltételezem: utolsó hozzászóláshoz szánta kiegészítését!
     Nekünk, Magyarországon a hazai előírásokat kell értelmeznünk és betartanunk.
     Az országos előírásokon túl, még a helyi szabályokat is!, így nagyon sok településen tiltó listán szerepel például “mobilház” is! Az előírásoktól függetlenül sokan a szabályok alól felmentve érzik magukat… Ez azonban két esélyes dolog, korábban csak az Építésfelügyelet ellenőrzött, jelenleg már helyi rendeletben akár a település Polgármestere is. És bizony van olyan is, hogy Hatósági kötelezés, amibe a bontás is bekerülhet és egy ilyen kötelezés még az Ingatlan-nyilvántartásban (földhivatal) is átvezetésre kerül!
     Üdvözlettel:
     a Térképző

    • Jasszer Arafat szerint:

     Az általam vázolt “építmény” a magyar építésjogi szempontból minden feltételnek megfelel.A mobilház,lakókonténer szintén engedély nélkül telepíthető magyarország egész területén .

     • a Térképző szerint:

      Kedves Jasszer Arafat!
      Kivéve ott, ahol a Helyi Építési Szabályzat tiltja! 😉
      Üdvözlettel:
      a Térképző

     • Oriza Triznyák szerint:

      Kedves Térképző
      “..kivéve ott, ahol a Helyi Építési Szabályzat tiltja..”
      Ilyen hely nincs ebbe az országba .

      Üdvözlettel
      Oriza Triznyák

     • a Térképző szerint:

      Kedves Oriza Triznyák!
      Az elmúlt évben két ilyen HÉSZ-szel is találkoztam, hazánkban!
      Üdvözlettel:
      a Térképző

     • Oriza Triznyák szerint:

      háát ez igazán szép mondhatom … Hol élünk…
      A gazdagok meg a bünözők persze mindent megtehetnek építhetik az “engedély nélküli” 100m3 nél természetesen egy kicsivel nagyobb légterű “csodapalotáikat” a fővárosba , a csóró otthontalan melós meg még egy bódét se rakhat a “saját tulajdonú” üres telkére ahol meghúzhatná magát hogy ne az ég alatt kelljen aludnia a nyomorultnak…hát hol van itt az igazság..!?

 20. Bartók Anita szerint:

  Tistztelt Térképző!
  A nem lakhatási célra szolgáló épület 100 lm3 számításába bele kell számolni azt a részt is, ami az ezen a zárt épületen túlnyúló tetővel fedett nyitott kocsi beálló rész? Köszönöm.

  • a Térképző szerint:

   Kedves Anita!
   A tetővel fedett, nyitott kocsibeálló nem minősül előtetőnek, mivel a funkciójából/méretéből feltételezem, hogy “lábakon” (pilléreken) áll, így bele kell számolni.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 21. Bodnár Zsolt szerint:

  Tisztelt Térképző!
  Elég nehéz számomra eligazodni a mostani építési szabályok és azok értelmezésével kapcsolatos katymazban.
  Mert hiába variálok a végén mindig oda jutok hogy az már bejelentéskötelezett tevékenység, innentől, meg minden 6 számjegyűnek tűnik.
  Jelenleg egy fedett előtető / terasz létesítését szeretném,ami nyilván a levegőben nem képes megállni ezért valamihez kell rögzíteni, hogy alatta elférjen, valami kinti bútor ahhoz kell hely is, tehát tartó oszlopok is kellenek, szeretném úgy megépíteni hogy lehetőleg ne keljen rá engedély. Milyen méretek,tartószerkezet, rögzítési mód ( falhoz, meglévő épület tetőszerkezetéhez) létesíthető,hogy az még nagy hercehurca nélkül megvalósítható legyen.
  üdv: Zsolt

  • a Térképző szerint:

   Kedves Zsolt!
   Nem emberi tartózkodásra szolgáló építményt építhet építési engedély nélkül, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,50 m gerincmagasságot.
   A fesztáv ne lépje túl az 5,40 m-t! Ez önálló létesítmény lehet, lehet fala, de lehet nyitott,pl. úgy pillérek tartják a tetőt. Építési helyen belül kell létesíteni. Kb. ennyi!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 22. Nagy Imre szerint:

  Tisztelt Térképező!

  Szeretnék építeni egy tároló melléképületet, ami a sokat emlegetett mérethatárokon alul marad.
  Értem, hogy semmilyen engedély nem kell, de a HÉSZ rendelkezéseit be kell tartani.
  A HÉSZ nem tiltja, viszont a hátsó kertről ezt írja:
  “Hátsókertek
  a) A hátsókert nem lehet kevesebb az épület hátsókertre néző tényleges homlokzat magasságának mértékénél sem 6,0 m-nél, sem.
  b) A hátsókertekben épület nem helyezhető el.”

  Na most ez mit is jelent?
  Van egy lakóházam, aminek a hátsó része kb. 8 méter magas. Van viszont a ház mögött 27 méterem.
  Szeretnék a lakóháztól kb. 7 méter távolságra felépíteni egy 7 méter hosszú tárolót. Így a tároló leghátsó pontja és a telek vége között marad kb. 13 méter.

  Jól gondolom, hogy ez így jó lesz, és nem kell rá semmilyen engedély?

  • a Térképző szerint:

   Kedves Imre!
   Jól gondolja! 🙂 27 m – 7 m = 20 m, ebből 7 m hosszú melléképület = 13 m marad!
   Még egy fontos dolog: A fesztáv ne lépje túl az 5,40 m-t! , így nem szükséges statikai kiviteli terv sem.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 23. Balogh Miklós szerint:

  Jólenne ha valaki elmondaná közérthetően nem 30000,.ft tanfolyamokon keresztül, az e-naplót hogyan kell megnyitni és kezelni Egy szobatokdaléknál az épittető vagy megbizottjának kellene megnyini de hogyan.

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Balogh Úr!
   Nem kínálok 30.000 Ft-os tanfolyamot! Nem igazán értem a számonkérő hangnemet!
   De!, ha veszi a fáradságot Ön, mint Építtető, akkor az eepites.hu oldalon_E-napló-ra kattintva a az építési E-napló bejelentkező oldalának jobb felső sarkában: E-napló vezetése-alaplépések -re kattintva, 28 oldalon, lépésről lépésre – követhetően – elolvashatja “ingyen” a megnyíló pdf fájlban az e-napló használatát!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 24. Baksa Tibor szerint:

  Jó napot!
  Tároló 100 m3 alatt gericmagassag is epitesi engedely nelkuli meret lenne. A kerdesem az lenne hogy bejelentes nelkul is megepithető ez házilag? Fém váz és lindab lemezzel zart lenne

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Baksa Úr!
   Nem emberi tartózkodásra szolgáló építményt építhet építési engedély és bejelentés nélkül, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,50 m gerincmagasságot!
   A fesztáv ne lépje túl az 5,40 m-t! Építési helyen belül kell létesíteni. És mindenképpen olvassa át a Helyi Építési Szabályzatot, mert sok területen “nem szeretik” a fémlemezt! 🙂
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 25. Kami szerint:

  Tisztelt Térképző!

  Érdeklődék, hogy több olyan épület elhelyezhető-e, ami egyenként nem haladja meg a 100 m3 térfogatot a 4,50 m gerincmagasságot és
  a fesztáv nem lépi túl 5,40 m-t? Mert szeretnék 2 garázst csinálni viszont egyenként lenne kb 90m3. Ha összeadom 90+90=180m3. Ezt megtehetem?

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Kami!
   A Helyi Építési Szabályzatot is érdemes tanulmányoznia, mert gyakran szabályozzák a melléképítmények számát, típusát, funkcióját. Ráadásul az építési helyen belül kell telepíteni a lehetséges melléképítményeket, sőt a beépítettség megengedett mértékébe is bele kell majd férni!
   Az “építési engedély nélküliség” nem a korlátlan számú melléképítmények megszületését hivatott segíteni, hisz az adott telekingatlanon az érvényes övezeti mutatóknak a lehetséges melléképítményekkel együtt is teljesülnie kell. A szabályok betartandók, csupán a bürokrácia-csökkentés egyik momentuma, hogy ezek a Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, átalakítása, felújítása, valamint bővítése, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot[” építmények engedélyezési procedúra nélkül, az Építtető saját felelősségén létesíthetővé váljanak.
   Még egy momentum az Építtető felelősségéhez: Az Építéshatóság/Építésfelügyelet gyakran drónokkal is ellenőriz, a területileg illetékes Földhivatal bevonásával, így a Szabályok teljesülése ellenőrzésre kerül!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 26. Kovács András szerint:

  Tisztelt Térképző,
  belterületi üres ingatlanon terveznék kisebb nyaralót építe(tt)ni (~20nm2). Egy ekkora méretű épületnek is a “hivatalos” lakóház építése igen magas költséggel járna az aktuális szabályoknak, rendeleteknek, követelményeknek megfelelően (miközben funkciója üdülőtelepüléséből – is – adódóan kimerülne kisebb hétvégi nyaralásokban. Tehát tulajdonképpen alvás+fürdőszoba használatra korlátozódna…)
  Kivitelezővel egyeztetve, tervbe lett véve egy ekkora méretű, “kis” könnyűszerkezetes épület, mondván, hogy létezik ez a bizonyos – fentiekben már többször is említett – rendelet, mely szerint 100m3 és 4.5m gerincmagasságig felhúzhatunk melléképületet, mely révén nem lenne szükség a “rendes” lakóház építésére, procedúrára és annak költségeire.
  Csakhogy ott van az is, hogy “Nem emberi tartózkodásra…”
  A kivitelező (természetesen) állítja, hogy ezzel semmi “gáz” nincsen, számos ilyet építettek már…
  Bele lehet-e menni ebbe kockázat nélkül, vagy előbb-utóbb “kellemetlen” következményei lennének…

  Üdvözlettel,
  Kovács András

  • a Térképző szerint:

   Kedves András!
   A nyaraló épület az nem lakóház! Az övezetben előírt típusú épület megépítésére van lehetőség. Ha az övezet lakóövezet, akkor oda 20 m2 -es nyaralót/üdülőt nehéz építeni, mert lakóházra vonatkozó előírásokat be kell tartani, pl. minimum 16 m2 lakószoba…stb… Ez esetben Egyszerű bejelentéssel létesíthet épületet, lakóépületet!
   Ha üdülő, vagy hétvégi házas övezet, akkor oda építési engedéllyel létesíthet nyaralót. A nyaraló is emberi tartózkodásra alkalmas!
   De, szerintem “gáz” van… több szempontból is, például az építkezés végén a Földhivatal mit fog a telekingatlanra bejegyezni az épületfeltüntetési vázrajz alapján?
   Természetesen Ön döntése, pontosan mit/miért kockáztat… A Kivitelező – úgy érzem – semmit! 😉
   Üdvözlettel:
   a Térképző

   • Kovács András szerint:

    Tisztelt Térképző,
    köszönöm szépen válaszát. Az övezet lakóövezet, ezért adódik a dilemma (nyaralót szeretnénk, a maga “minimalista” funkcióival és nem családi lakóházat), mert – ezek szerint – “nyaralószerűséget” nem lehet, csak lakóházat, a mai, modernkori rengeteg – számunkra egyébként felesleges – kritériumnak megfelelve (ilyen szigetelés, olyan alapzat, amolyan fűtési megoldás(ok), stbstbstb.), amik mind-mind emelik a napjainkban tapasztalható egyébként is extrém magas építési költségeket.
    Tehát “dupla vagy semmi” a megoldás (miközben elég lenne a “szimpla” is, de azt nem lehet, csak duplát, ami viszont nem is kell és nincs is rá keret…)
    🙁

    Üdvözlettel,
    András

    • a Térképző szerint:

     Kedves András!
     A lakóépület minimális alapterülettel is megépülhet, a lényeg, hogy teljesítse az OTÉK előírásait és a település érvényes Helyi Építési Szabályzatát és egyéb, az építésekre vonatkozó előírásait (pl. Település Arculati Kézikönyv)
     Üdvözlettel:
     a Térképző

 27. Karesz szerint:

  Tisztelt Térképező!
  Folyamatban van egy művelési ág alól kivont zártkerti telek vásárlása.A telek mérete 1050 m2. A telken van egy 12 m2-es kis faház de a telek könyvön, térképen nincs rajta. Szeretnék egy szigetelt 30-40 m2-es faházat építeni rá vagy 3 szorosára bővíteni. Nézegettem a neten és ez lehetetlennek tűnik ezt megcsinálni. Esetleg nem emberi tartózkodásra szánt épületet lehetne e csinálni?

  • a Térképző szerint:

   Tisztelt Karesz!
   A helyi szabályok között érdemes tájékozódnia: pl. HÉSZ. Ha a terület korábban zártkertként működött, az valószínűleg külterület, így az mezőgazdasági céllal fenntartott terület volt.
   Gazdasági épületként funkcionálhatott rajta akár a 12 m2-es faház, de ezt csupán találgatom, helyi ismeret nélkül. Általában a beépíthetőség 3% szokott lenni, és mezőgazdasággal kapcsolatos funkció telepíthető, ami nem emberi tartózkodásra létesül!
   Ha a HÉSZ-ben a terület már üdülő- vagy hétvégi házas övezet, akkor annak megfelelően beépíthető, hétvégi ház, üdülő formájában.
   Üdvözlettel:
   a Térképző

 28. Hideg Zsolt szerint:

  Tisztelt Térképező!
  Van egy Lke övezetbe eső üres építési telkem, kb.1000m2.
  Építkezni a közeljövőben(8-10 év)nem szándékozom rá. Viszont a rengeteg sok gépnek, eszköznek (kapálógép,kerti aprító, fűnyíró, fűrészek, permetező stb.) szeretnék egy kb.3m x 10m-es építményt létesíteni, elképzelésem szerint ácsolnék magam egy fa szerkezetet, és borítanám oldalról deszkával.
  Igen ám, de a helyi szabályozás világosan előírja:

  Melléképület az építési övezetekben elhelyezhető – eltérő övezeti előírás hiányában – az alábbi korlátozással:
  a) melléképület csak önálló főépítmény létesítésével egyidejűleg, vagy azt követően létesíthető

  Főépítményem meg ugye nincs (ha csak ezt nem nevezném annak:), és nem is lesz egy darabig. Van-e valamilyen legális mód hogy felhúzhassam ezt a tárolót?
  Az sem zavarna, ha annak idején le kell majd bontanom.

  Üdvözlettel:
  Zsolt

  • a Térképző szerint:

   Kedves Zsolt!
   Mivel a területi HÉSZ külön is hangsúlyozza, hogy melléképület/melléképítmény főépület/főépítmény megléte esetén létesíthető, így legálisan nem létesíthet.
   Lakóövezetben főépület = lakóépülettel, ami pedig jelenleg Egyszerű bejelentéssel létesíthető, fa-szerkezetű/deszkaborítású épület nem tud emberi tartózkodásra szolgáló lakóépületként funkcionálni.
   Esetleg kérjen írásban tanácsot/állásfoglalást az illetékes építésügyi hatóságtól, ha a telekterület rendben/karban tartásához hihető, hogy szükséges egy “sufni” -létesítése!
   Üdvözlettel:
   a Térképző

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..